​‘Marges van opticiens zijn torenhoog’

​‘Marges van opticiens zijn torenhoog’

Opticiens verdienen veel geld met extra’s zoals ontspiegeling van brillenglazen en het aanbrengen van kraswerende lagen. Deze extra’s kosten hen nog geen euro, terwijl klanten er tientallen euro’s voor betalen. Dat concludeert De Telegraaf na eigen onderzoek.

De krant heeft prijsopgaven van Chinese leveranciers vergeleken met de prijzen op websites van ketens als Hans Anders, Pearle en Specsavers. De anonieme inkopers van brillenglazen bevestigen dat de gevonden inkoopprijzen gangbaar zijn in de markt. “De marges zijn torenhoog voor opticiens, niet alleen op de extra’s”, stelt een inkoper.

De inkooprijs van een gehele bril is volgens de inkoper ‘slechts een aantal tientjes, hooguit honderd euro’. Dat is inclusief de inkoop van de glazen, kosten van het transport, montuur, het slijpen van de glazen en het in elkaar zetten van de bril.

Woordvoerders van Hans Anders en Specsavers herkennen zich niet in de hoge marges. Zo wijst de eerstgenoemde keten erop dat de verkoopprijs van glas wordt bepaald door de bewerking ervan voordat de glazen in het montuur worden gezet. “Ieder glas wordt namelijk geslepen op basis van individuele kenmerken en natuurlijk de wensen van de klant.”

Oprichter Leon Planken van online brillenverkoper Charlie Temple stelde onlangs al dat grote billenketens zich als enige aan de malaise in de detailhandel weten te onttrekken doordat ze ‘echt verschrikkelijk veel marge maken’. Ook ceo Paul Berkelmans van Eyelove stelt dat opticiens onnodig duur zijn. De grootste uitdaging is om ook de consument daarvan te overtuigen, zei hij onlangs op RetailWatching.

Reacties 2


Frits Smits 5 aug, 08:32

Hans Anders heeft bijvoorbeeld soms acties van € 39 voor een complete varifocale bril en bij de meeste opticiens ben je meer dan het 10 voudige kwijt.
Zelf was ik in het verleden tussen de 1000 en 1200 gulden kwijt voor een complete bril ondanks dat ik maar een geringe min sterkte had en door het leesgedeelte de prijs behoorlijk in de hoogte ging.
Het is een grote schande dat je heden ten dage uitgekleed wordt door de opticiens.


Eugene Jacquot 21 aug, 19:33

Als je een hoge sterkte hebt, ben je blij dat een zelfstandige opticien diverse offertes vraagt bij gerenommeerde glasfabrikanten zoals Zeiss, Nikon of r
Rodenstock. Dat zal een keten optiek nooit doen.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!