Het narrow-castingkanaal van retailers wint aan belang waardoor steeds meer merkfabrikanten substantiële bedragen moeten betalen om opgemerkt te blijven in winkels. Nima-voorzitter Alfred Levi meent zelfs dat retailers hun narrow-castingkanaal gebruiken om het marketinggeld uit de zakken van de merkfabrikanten te kloppen. Adformatie vroeg verschillende professionals om een reactie op de stelling: ‘Heeft retailer fabrikant in tang?’.
Ronald van de Straat, pr-director bij Procter & Gamble is van mening dat fabrikanten en retailers eenzelfde belang hebben. Daarbij stelt Van de Straat de consument centraal en ziet hij de volgende verschuiving: “De marketing zal steeds meer verschuiven van de massamedia in de avond naar die momenten overdag waarop de consument openstaat voor boodschappen en naar plaatsen waar de consument keuzes maakt”.
Ook Peter Strating, juryvoorzitter van de Pop Awards gelooft in een win-win situatie voor fabrikant en retailer. Hij is van mening dat het op samenwerken aankomt. Het scenario waarbij retailers fabrikanten uitmelken getuigt in zijn ogen van een kortzichtige visie. Daarbij adviseert Strating fabrikanten een spoedcursus narrowcasting om tegengas te kunnen bieden aan al die claimen te narrowcasten met uitingen die daar helemaal niet onder vallen.
Leo van Sister, van BrandWatch-Merkcommissarissen meldt dat de betere retailer en merkfabrikant beter weten dan de tangmethode. Van Sister gaat terug naar de basis en noemt narrowcasting een aardige trend die nog in de kinderschoenen staat. Het medium dient een integrale plek te hebben binnen de communicatiestrategie. “De ultieme vraag is of er überhaupt veel consumenten op zitten te wachten”, daarbij geldt in zijn ogen dat eerst maar eens moet worden aangetoond wat het werkelijke effect is van narrowcasting op het merk en de omzet.
Narrowcasting: fabrikant in de tang?
Gepubliceerd op 1 december 2005 om 00:00
Reacties 0