Onderzoekers van het onafhankelijke Rathenau Instituut spreken zich uit tegen de verkoop van receptloze medicijnen op locaties als benzinepompen en kiosken. Het gaat daarbij om de zogenoemde non steroid anti-inflammatory drugs (nsaid’s). Deze geneesmiddelen werken pijnstillend, koortsverlagend en ontstekingsremmend en zitten in bijna alle pijnstillers die bij de drogist te koop zijn (met uitzondering van paracetamol).
Beleidsmakers van VWS zijn van plan de aanwezigheid van een drogist of apotheker(sassistente) bij de verkoop van zelfzorggeneesmiddelen niet langer te verplichten. Pijnstillers kunnen dan ook bij bijvoorbeeld de benzinepomp worden verkocht. De overheid gaat uit van een ideale gebruiker die niet bestaat, zeggen onderzoekers van het Rathenau Instituut. Uit veel onderzoek blijkt namelijk dat de werkelijke gebruiker te lang en te veel nsaid’s neemt en geen weet heeft van de mogelijke bijwerkingen of interacties. Vooral wanneer deze geneesmiddelen niet door de arts worden voorgeschreven, veronderstellen gebruikers dat ze onder alle omstandigheden veilig zijn. De bijsluiter blijkt nauwelijks (volledig) te worden gelezen of begrepen.
Persoonlijke voorlichting door deskundig personeel op het moment van de aankoop is het meest effectieve overheidsinstrument om in de beschreven kennisleemte van consumenten te voorzien, voegt het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven hier aan toe. De effectiviteit van deze voorlichting blijkt herhaaldelijk uit onderzoek. Consumenten zien voorlichting en advies bovendien als de meest ideale bron van informatie. Daarom pleit het boek volgens het CBD in feite sterk voor het behoud van persoonlijke voorlichting door drogist en apotheker(sassistente) – en dus van kanalisatie – bij de verkoop van deze pijnstillers. Het Rathenau Instituut laat van zich horen in het boek ‘Alledaagse zorg, de politiek van gewone medische praktijken’.
Negatief over vrije medicijnen
Gepubliceerd op 5 december 2005 om 00:00
Reacties 0