Alibaba heeft zeven nieuwe winkels van zijn supermarktconcept Hema geopend. Daarmee komt het totaal aan vestigingen op twintig.

De nieuwe winkels zijn geopend in Shanghai, Beijing, Shenzhen, Hangzhou en Guiyang. Hema wil op termijn ook samenwerkingen aangaan met andere retailers, zegt ceo Hou Yi van het supermarktconcept. Dat is naar eigen zeggen al succesvol gebeurd bij Sanjiang Shopping Club en Xingli Department Store, waar Alibaba zelf een belang in heeft. “Als ons model eenmaal meer gevestigd is, kunnen we het delen met andere traditionele retailers om hen te helpen met de digitale transformatie”, aldus Hou Yi.  

Bij de winkels van Hema, die zo’n tienduizend vierkante meter tellen, kun je alleen winkelen met de bijbehorende app. Die gebruiken klanten om boodschappen te scannen en af te rekenen. Ook bezorgen alle winkels online bestelde boodschappen in een straal van drie kilometer aan huis.

Alibaba opende zijn eerste Hema-winkel in 2015. De e-commercegigant zegt er per productgroep drie tot vijf keer meer te verkopen dan traditionele supermarkten.