Krachtenbundeling tegen fraude leidt tot bezwaren

Krachtenbundeling tegen fraude leidt tot bezwaren

Onder meer webwinkels en telecomaanbieders doen mee in een ‘cross-sectorale’ pilot waarbij gegevens over frauderende klanten worden uitgewisseld. Privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens heeft grote bezwaren tegen de proef, schrijft Het Financieele Dagblad.

De pilot heet FraudeInfodesk en wordt maandag gepresenteerd op het congres Misdaad zonder bloed. Het is een initiatief van de Stichting Aanpak Financieel Economische Criminaliteit in Nederland (Safecin) en wordt mede gefinancierd door het ministerie van Veiligheid en Justitie. Onder meer Wehkamp, KPN en Betaalvereniging Nederland doen mee, terwijl met bol.com nog gesprekken lopen. De deelnemende bedrijven stellen de fraudesignalen uit hun eigen controlesystemen voor elkaar beschikbaar, waardoor wanbetalers tijdig geïdentificeerd kunnen worden.

AP is niet blij met het nieuwe fraudesysteem, onder meer vanwege de zware inbreuk op de privacy. Zo kan het uitwisselen van gegevens leiden tot uitsluiting, bijvoorbeeld bij het aanvragen van krediet. Volgens directeur Fleur van Eck van Fraudehelpdesk, het bedrijf achter Safecin, is dat juist de bedoeling. “Waarom zou je iemand die hardnekkig zijn rekeningen bij een grote webwinkel niet betaalt, wel een telefoonabonnement laten afsluiten?”

Organisaties die een zwarte lijst willen delen moeten daarvoor vooraf goedkeuring vragen bij de AP en aantonen dat dat gerechtvaardigd en noodzakelijk is. Safecin vindt dat het criminelen daardoor te gemakkelijk wordt gemaakt.
 

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!