'Meer digitaal betalen levert miljarden op'

Consumenten, bedrijven en overheden kunnen veel geld besparen als vaker elektronisch wordt betaald. Dat blijkt uit onderzoek van Roubini Thoughtlab in opdracht van Visa.

Voor het onderzoek is gekeken naar een ‘realiseerbaar niveau cashless betalingen’ in honderd grote steden wereldwijd. Voor dat niveau is uitgegaan van het huidige aantal digitale betalingen van de top tien procent digitale betalers in een stad, en is gekeken naar de effecten als alle inwoners van die stad zoveel cashless zouden betalen. 

De transitie naar een ‘cashloze stad’ zou Amsterdam volgens het onderzoek 6,4 miljard euro per jaar opleveren. Dat komt onder meer door kostenbesparingen vanwege efficiëntere administratie. Ook zouden er minder kosten zijn voor strafrechtelijke procedures, omdat het aantal aan contant geld gerelateerde misdrijven afneemt. 

Het directe nettovoordeel voor bedrijven in de honderd onderzochte steden wordt geschat op meer dan 265 miljard euro per jaar en in Amsterdam op 3,1 miljard euro. Dat komt onder meer door ruim drie miljard uren aan tijdsbesparing bij het verwerken van inkomende en uitgaande betalingen. Daarnaast zou het klantenbestand van zowel etailers als fysieke winkels toenemen, wat leidt tot meer omzet. 

Consumenten zouden wereldwijd bijna 24 miljard euro per jaar besparen, een bedrag dat in Amsterdam wordt geschat op 680 miljoen euro. Naast tijdsbesparing speelt ook daar het lagere aantal misdrijven een rol. 
 

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!