Intergamma koopt grootste franchiser uit

Intergamma koopt grootste franchiser uit

De aandeelhouders van Intergamma hebben massaal ingestemd met de overname van Van Neerbos Groep. Daardoor gaat het dhz-concern in totaal 156 franchisewinkels van Gamma en Karwei zelf exploiteren.

Tijdens een buitengewone vergadering stemde 92,5 procent van de aandeelhouders voor de overname van de bouwmarkten, die in handen waren van het Ierse CRH. Intergamma zegt hiermee verder invulling te kunnen geven aan de groeistrategie. Zo wordt de komende jaren ruim honderd miljoen euro geïnvesteerd in de positionering van de winkelformules, innovatie, e-commerce en het assortiment. Ook investeert het retailconcern in ‘de volledige integratie van alle verkoopkanalen’.

Intergamma werkt de plannen de komende maanden verder uit, waarbij de aandacht vooral ligt bij de integratie van beide organisaties. De Nederlandse en Belgische mededingingsautoriteiten moeten de transactie nog goedkeuren. Financiële details worden niet bekendgemaakt. Eerder werd gesproken over een koopsom van zo’n 140 miljoen euro.

Het was al langer duidelijk dat Intergamma zijn grootste franchisenemer wilde uitkopen, maar aandeelhouder Bricorama en een groep andere franchisers lagen dwars. Zij meenden dat hun zeggenschap verwaterde en dat het bouwmarktconcern het zogenoemde ‘Project Guiness’ tegen het belang van franchisenemers in doordrukte. De Ondernemingskamer besloot eind vorig jaar echter dat Intergamma de overname van Van Neerbos mocht doorzetten.
 

RetailTrends