Voeding heeft invloed op kanker en hart- en vaatziekten
Gepubliceerd op 26 oktober 2004 om 00:00
Meer dan 30% van alle vormen van kanker en hart- en vaatziekten heeft te maken met voeding. Een op de tien mensen lijdt aan een ernstige vorm van overgewicht. Men eet te veel verzadigde vetten, onvoldoende groente en fruit, en er wordt te weinig bewogen. Het is een taak van de overheid om mensen aan te zetten tot gezonder eten en meer bewegen, zo meent de Wageningse epidemioloog Pieter van `t Veer. Daarbij ziet hij een taak weggelegd voor de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Ondanks dat er honger wordt geleden in bepaalde delen van de wereld, is er tegelijkertijd sprake van overproductie. Het voedseltekort is opgelost, en er dient meer aandacht te komen voor de kwaliteit ervan. Voedingsadviezen moeten beter aansluiten bij de leefwijze en leefomstandigheden van de individuele consument. Door de genen te bekijken, is het mogelijk om al op jonge leeftijd te zien welk dieet bij iemand past. De Amerikaanse voedingsdeskundige Walter Willett meent dat de richtlijnen van veel westerse werelden misleidend zijn en daardoor onnodig veel slachtoffers maken. Willett pleit voor minder vlees, meer vis en kip, geen aardappels, melk en pasta, maar wel weer volkorenbrood en bruine rijst, en daarbij veel bewegen.
Reacties 0