Non-foodretailers hebben met CNV en een groep kleinere vakbonden een onderhandelingsresultaat bereikt voor een nieuwe cao. De afspraken gelden voor 170 duizend medewerkers die onder meer een loonsverhoging van 1,03 procent krijgen.
De nieuwe cao geldt onder meer voor sport-, mode- en woonwinkels, tuincentra en grootwinkelbedrijven. INretail kwam tot een akkoord met CNV Vakmensen, De Unie en AVV. De cao geldt vanaf 1 juli en loopt tot 1 januari 2021. Gedurende die periode wordt het hele loongebouw vijf keer aangepast, waarbij de lonen telkens op 1 juli en 1 januari worden verhoogd met het percentage waarmee het wettelijke minimumloon stijgt.
Naast de loonsverhoging krijgen werknemers het recht om elke maand een zaterdag of zondag te kiezen als niet-inroosterbare dag. Verder zijn nieuwe afspraken voor oudere werknemers gemaakt. Zo komen de seniorendagen te vervallen en krijgen werknemers in plaats daarvan de mogelijkheid om minder te gaan werken tegen gunstige voorwaarden. Ze kunnen ervoor kiezen om tachtig procent van hun contracturen te gaan werken, met behoud van 85 procent van het salaris en volledige pensioenopbouw.
FNV
FNV legde eerder een looneis van 3,5 procent neer, maar is niet betrokken bij de afspraken. “De goedkoopste cao van Nederland moet nog goedkoper, en daar doen wij niet aan mij”, zegt sectorhoofd Mari Martens van FNV tegen het FD. Hij noemt het ‘schandalig’ dat de andere vakbonden met de ‘verslechteringen’ instemmen.
INretail-directeur Jan Meerman noemt de eisen van FNV onrealistisch en zegt dat de bond ‘twintig jaar terug in de tijd wil’. Hij wijst op de crisis in de winkelstraat, die volgens hem nog niet voorbij is. “We hebben twintig procent minder bezoekers dan drie jaar geleden.”
FNV ging eind 2015 ook niet akkoord met de cao non-food. Daarnaast werd de bond de afgelopen tijd buitenspel gezet bij nieuwe arbeidsvoorwaardenregelingen van onder meer Jumbo, Gall & Gall en Action.
Machiel R 28 jun, 17:17
Henk de Vente 28 jun, 17:08
Al Scholte 28 jun, 15:25
Reinder Koornstra 28 jun, 13:51