De Nederlandse horeca is bang omzet mis te lopen en doet daarom zo min mogelijk aan anti-rook maatregelen. Daarmee negeert de branche één van de belangrijkste ontwikkelingen die meer en meer aan populariteit wint: de gezondheidstrend. Horeca-ondernemer Ilona van Byblos beschrijft mooi hoe sommige ondernemers tegen hun klanten aankijken: “De mensen komen hier hun centjes uitgeven en ze willen dan zelf beslissen wat ze doen”.
In veel Europese landen, zoals Engeland en Spanje, wordt de horeca met drastische maatregelen gedwongen rookvrij te zijn. In Nederland heeft de overheid samen met Koninklijke Horeca Nederland een stappenplan opgesteld. Daarmee heeft de horeca de vrije hand gekregen, als ze maar vóór 2009 een rookvrije ruimte hebben ingericht. Een andere ondernemer weet te vertellen dat hij weinig verwacht van de afspraken van Koninklijke Horeca Nederland. “De bond maakt wel vaker afspraken waar veel leden niet achter staan”.
De reactie van minister Hoogervorst van Volksgezondheid laat niks aan de verbeelding over: “Als de horeca zich niet aan de afspraken houdt, ben ik niet te beroerd om met een wettelijke regeling in te grijpen”.
Horeca negeert trend
Gepubliceerd op 6 januari 2006 om 00:00
Reacties 0