'Prijsdifferentiatie nog niet algemeen geaccepteerd'

'Prijsdifferentiatie nog niet algemeen geaccepteerd'

Het is voor bedrijven van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat prijzen niet als oneerlijk ervaren worden. Dat zorgt voor gemiste omzet, terwijl het met een andere prijsstelling of communicatie voorkomen kan worden. Dat concludeert Simon-Kucher & Partners uit onderzoek naar ‘fair pricing’.

Het adviesbureau heeft aan de hand van verschillende casestudies onderzocht wat de belangrijkste redenen zijn voor de verschillen in de perceptie van eerlijke of oneerlijke prijsstelling. Zo accepteert de consument geen prijsveranderingen, als hij daar geen aanwijsbare reden voor ziet. Dat een Uber op drukke momenten duurder is wordt geaccepteerd, maar wisselende prijzen in de supermarkt tijdens spitsuren niet. Dat wordt als oneerlijk ervaren omdat er in mindere mate sprake is van een beperkte capaciteit.

Daarnaast vinden consumenten het oneerlijk als de prijs op hetzelfde moment van persoon tot persoon verschilt, terwijl er geen verschil zit in de consument. Dat is op te lossen met gepersonaliseerde en impliciete kortingen, zoals via de bonuskaart van Albert Heijn. Korting voor 65-plussers en studenten wordt volgens het bureau voor veel diensten wel als acceptabel ervaren.

Verder ervaren consumenten oneerlijke prijzen als er in vergelijking met de kostprijs of vergelijkbare goederen een ‘exorbitant’ hoge prijs wordt gevraagd, zoals voor popcorn in bioscopen. Ook niet-transparantie prijzen en een monopolie kan leiden tot een oneerlijk gevoel van prijs bij consumenten.

Er zijn volgens Simon-Kucher & Partners relatief veel situaties waarbij prijsdifferentiatie wordt geaccepteerd, zoals bij vliegtickets, treinkaartjes of Uber-ritjes. Een hogere prijs bij de bakker als het brood bijna op is, valt daar niet onder. ‘Echter, wie weet verandert ook de acceptatie in deze markt in de toekomst’, aldus het adviesbureau.

Reacties 1


Reinder Koornstra 15 aug, 11:53

Over 'pricing' alleen kun je zo een boek van 300 pagina's schrijven, dus dit is nauwelijks het medium dit ingewikkelde onderwerp te beschrijven. Maar er zijn drie begrippen die hier een rol spelen: Prijsdiscriminatie, Prijsdifferentiatie en Prijsgevoeligheid. Uit dit artikel blijken de eerste twee begrippen op één hoop gegooid te zijn. En als de aanbieder deze al niet uit elkaar haalt, dan hun klanten zeker niet!
In Duitsland is het doodgewoon als een modewinkel opeens een rek winterjacks, een kassa en een luidspreker naar buiten rolt, en gedurende één (happy) uur met 25% korting aanbiedt. Na precies één uur verdwijnen verkopers, goederen én korting weer in de winkel. Nog een uur later hangen de jassen weer met de normale prijs in de rekken. Een volkomen transparante procedure, waar geen klant over valt. Schluss ist Schluss. Welke winkel in Nederland durft tegen zijn klant te zeggen dat zij één minuut te laat is? Want als je daarmee gaat sjoemelen wordt prijsdifferentiatie prijsdiscrimiminatie! En dit is maar één voorbeeld!
Helaas zijn onvolledige onderzoeken heel populair in ons land!

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!