'Afwijzing outlet Assen juridisch niet haalbaar'

Initiatiefnemer Raymond Coronel ziet naar aanleiding van een uitspraak van de Raad van State nieuwe kansen voor een outletcentrum in Assen. Hij beroept zich volgens het Dagblad van het Noorden op een zaak in Appingedam, waar Bristol een vestiging buiten het stadscentrum wilde openen.

De gemeenteraad van Appingedam verbood Bristol in juni zich aan de rand van de stad te vestigen, omdat reguliere detailhandel op die plek het stadscentrum zou schaden. De Raad van State oordeelde echter dat die beslissing onvoldoende onderbouwd was met feiten. Coronel ziet die uitspraak als ‘een haakje’ voor een outletcentrum bij het TT-circuit in Assen. Het komt er volgens hem op neer dat zonder toestemming van de provincie kan worden gebouwd. “Het is dan vervolgens aan de provincie om daartegen in beroep te gaan.”

De gemeente Assen heeft volgens RTV Drenthe intussen een brief gestuurd aan de provincie. Daarin staat dat lering moet worden getrokken uit het 'gevalletje Appingedam', omdat het afwijzen van de outlet anders juridisch niet haalbaar is. 

Het gemeentebestuur van Assen liet eerder al weten de outlet nog niet op te geven. Het college pleite in een zienswijze voor verruiming van de geldende richtlijnen in het gebied, maar Gedeputeerde Staten ging daar niet in mee. De provincie omschreef grootschalige detailhandel buiten het stads- en dorpscentrum als ‘ongepast.’

Provinciale Staten van Drenthe schoot het plan voor een outlet in Assen eerder dit jaar voor de tweede keer af. Het voorstel, een aanpassing op het eerste plan, verschilde volgens de provincie te weinig van de oorspronkelijke invulling. Drenthe oordeelde dat er te veel ruimte was voor fashionretail en te weinig voor andere vormen van recreatie.
 

Reacties 4


Remko Bak 18 sep, 10:59

Ik waag te betwijfelen of dit überhaupt vergelijkbaar is. In Appingedam gaat het om branchering, niet om het al dan niet toestaan van detailhandel.


Eddy Wiersema MKB Reva 18 sep, 12:11

Nog afgezien van het bovenstaande ligt er inmiddels ook al een uitspraak van de rechtbank Gelderland waarin voldoende aangetoond wordt geacht dat branchebeperking, gesteld door de gemeente Voorst, geschikt is om de leefbaarheid in stand te houden en niet verder gaat dan noodzakelijk. De dienstenrichtlijn is derhalve beslist geen vrijbrief lukraak maar nieuwe grootschalige detailhandel te realiseren.


Reinder Koornstra 18 sep, 12:31

Let wel, ik ben zéker niet tegen een FOC, maar dit lijkt me geen analogie te zijn. Ik denk eerder dat de gemeente Appingedam hun zaak verkeerd hebben verkocht. Waar één winkel natuurlijk geen bedreiging is voor de binnenstad, is die vestiging gewoon een stapsteen voor andere, en dan wordt het opeens wel bedreigend!


Retail specialist 18 sep, 15:23

Wat een onzin allemaal. Een retailer wil zich ergens vestigen, dat heet ondernemerschap. Als de gevestigde orde in de binnenstad daar een probleem mee heeft.... waarom dan? Bang dat men buiten 't dorp shopt? Dat doet men toch wel (lees Internet). En als een FOC in het centrum komt, klaagt men over de lage prijzen. Zorg voor een goede gezonde mix in retail, horeca, (gratis) parkeergelegenheid, toegevoegde waard een je winkel, etc. zodat het interessant genoeg is voor de consument om überhaupt van de bank te komen om naar dorp/stad te komen.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!