Verwachtingen vastgoedmarkt

De vraag naar vastgoed zal in 2006 groter zijn dan het aanbod. Jones Lang LaSalle verwacht dat de vraag naar beleggingen het aanbod zal blijven overtreffen aangezien institutionele beleggers nog niet klaar zijn met hun allocaties.

Verder verwacht de organisatie dat indirecte beleggingen zullen toenemen, internationale fondsen zich zullen blijven profileren op de vastgoedmarkten met daarnaast een toenemende profilering van beleggingsfondsen en andere soorten vastgoed beleggingsbronnen.

Terwijl Jones Lang LaSalle meent dat de rendementen in de meeste markten zeer laag zijn, verwacht zij dat het belang van beschikbare geldmiddelen onverminderd hoog zal blijven. In de eurozone is de spreiding tussen vastgoedrendement en de rente op risicoloze beleggingen immers relatief constant gebleven over de afgelopen vijf jaar (in 2005 zelfs toegenomen), wat erop kan wijzen dat de huidige prijzen gehandhaafd kunnen worden.

Het grootste nieuws in 2005 was ongetwijfeld de verlaging van het rendement over alle markten en sectoren in Europa. Het rendement van kwaliteitskantoorruimten is met 125 basispunten gedaald in Warschau en met 75 basispunten in Parijs, Londen en een aantal andere steden. Het rendement van winkelpanden is in deze drie steden gedaald met respectievelijk 100, 75 en 50 basispunten.

Macro-economische context
In Europa zal het BNP in de Scandinavische landen, Spanje, Ierland en Midden-Europa sterk blijven groeien, terwijl de groei in Groot-Brittannië meer twijfels oproept dan in de afgelopen jaren. Wellicht is de enige zwakke plek in de wereldeconomie de aanhoudende onderperformance van de economie in de drie grote landen van het Europese vasteland. De groei van het BNP in Duitsland, Frankrijk en Italië blijft teleurstellen, terwijl ook de inflatie opnieuw de kop heeft opgestoken als een bedreiging voor economische stabiliteit.

Aangezien het rendement in Midden en Oost-Europa steeds meer naar dat van West-Europa toegroeit, zullen beleggers zich richten op nieuwe mogelijkheden in dat gedeelte van Europa. Jones Lang LaSalle voorspelt dat nieuwe groeimarkten in Rusland (exclusief Moskou), Letland (retail), Turkije, Roemenië en Bulgarije de ‘jachtvelden’ zullen worden voor beleggers die bereid zijn meer risico te nemen. 

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!