Onrust over Blokker in België: 'Sluiting is niet aan de orde'

Onrust over Blokker in België: 'Sluiting is niet aan de orde'

Blokker België heeft het budget voor volgend boekjaar nog niet rond, waardoor er onzekerheid is over de toekomst. Een sluiting van de winkels bij onze zuiderburen is echter ‘absoluut niet aan de orde’, zegt topman Rob Schuyt tegenover zakenkrant De Tijd.

Schuyt volgde afgelopen mei Bernd Bosch op als topman van Blokker België, dat al enkele jaren verliesgevend is. Uit het meest recente jaarverslag blijkt dat de banden met Blokker in Nederland zijn geformaliseerd, via een distributieovereenkomst en een daaraan gekoppelde kredietfaciliteit. Deze overeenkomst loopt nog tot eind januari 2019, als het huidige boekjaar ten einde komt.

Voor de eerstkomende jaren is de nieuw aangetreden directie nog bezig een toekomstplan en bijbehorende financiering uit te werken en te onderbouwen. Daardoor bestaat er ‘nog een materiële onzekerheid over de financiering en daarmee de continuïteit’ van Blokker in België. Schuyt verwacht in november een overeenkomst met de Nederlandse organisatie te bereiken over het budget.

De onrust over Blokker in België is ontstaan na een bericht in de krant La Libre, waarin met name het voorbestaan van de keten in Wallonië in twijfel wordt getrokken. De retailer heeft er nog geen enkele winkel van het nieuwe concept voorzien, terwijl de dagomzet van de 23 vestigingen fors zou zijn teruggevallen.

Blokker België sloot eerder 63 winkels, waardoor er nu nog 128 over zijn. Een aantal daarvan zijn vernieuwd en begin volgend jaar worden volgens Schuyt ook winkels in Brussel en Wallonië worden gemoderniseerd. De retailer moet nog bewijzen dat er een rendabel concept neergezet kan worden, stelt de voormalige interim-ceo van Bruna. “De in België en Nederland behaalde resultaten met de omgebouwde winkels geven ons alvast vertrouwen. En België blijft een interessante markt.”

Reacties 4


A E 24 okt, 10:49

Ik kan me de onrust voorstellen, als je bedenkt wat er rondom Blokker, Xenos en Casa is in Nederland allemaal te doen is. OM de Holding te ontmantelen, is Xenos voor een prikkie gekocht door de Ab Blokker, mede eigenaar van Blokker en Casa. Vervolgens wordt een grote reorganisatie aangekondigd, omdat er minimaal 110 Xenos filialen Casa worden. Alle logistiek medewerkers en hoofdkantoor worden toegezegd op straat te staan. Van het hoofdkantoor zullen er enkele mogen blijven, omdat er op een nog onbekende plek een servicekantoor Casa Nederland zal komen. Plannen genoeg, onrust ruim voldoende gezaaid en wat blijkt....nu er veel mensen al de dupe zijn, weggestuurd zijn of zelf gekozen hebben voor een andere werkgever. Er worden 50 Xenos vestigingen omgebouwd naar Casa, want Casa is een tegenvallend succes in Nederland, waar Ab nu al spijt van heeft. Het hoofdkantoor van Xenos blijft zoals het is, gaat niet verhuizen en de medewerkers die er nog werken, mogen blijven. Sterker nog, er zijn weer vacatures. Logistiek blijft waar ze zitten, ondanks dat een deel van het pand aan Spar is verhuurd. Alle medewerkers die er nog zijn, mogen gewoon blijven. De grote mannen en vrouwen die aan deze chaos hebben bujgedragen, gaan weg of zijn al weg. Hun klus is geklaard, de aangeschoten kip met gouden eieren, is lamgelegd. Dus wie weet wat er met Blokker Belgie gaat gebeuren. HOe harder nu geroepen wordt dat men niets hoeft te vrezen, hoe triester het uiteindelijk scenario zal zijn.


Ben Kuiters 24 okt, 11:19

Ik hou diep respect voor de mensen, die momenteel in deze malle molen zitten. Het valt niet mee om er de goede moed in te houden. Vooral als je hoort hoe mensen terecht komen in de bijstand na 30 tot 40 jaar zich uit de naad te hebben gewerkt. Wat het meest opvalt vandaag de dag is de arrogantie van de "grote" mannen en vrouwen die het totaal verpest hebben met hun VISIE.


Mike Huijs 24 okt, 12:43

Aan A E:
goed Nederlands is moeilijk


Reinder Koornstra 24 okt, 23:23

Het is natuurlijk niet leuk voor de werknemers, maar als Blokker België geen geld meer heeft om de vernieuwing door te zetten, zitten ze in hetzelfde schuitje als ooit V&D waar na de verbouwing in Leiden geen cent meer in kas was! Retailers hebben altijd tót 5 voor twaalf geen probleem, dus de mededeling van de directie zou ik ook niet zo geloven. Is de situatie in Nederland voor Blokker overigens anders?

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!