Winkelomzet in centrum van Amsterdam stagneert

Winkelomzet in centrum van Amsterdam stagneert

Voor het eerst in jaren is de omzet van winkels in de binnenstad van Amsterdam niet gestegen. Veel winkeliers geven aan dat ze de Amsterdammers beginnen te missen onder het winkelend publiek, schrijft de Vereniging Amsterdam City in de jaarlijkse Amsterdam City Index.

Voor het berekenen van de omzetgroei is de gemiddelde omzetontwikkeling bij alle in het centrum gevestigde retailers meegenomen. Daarbij gaat het om het gebied tussen het centraal station en de Cornelis Schuytstraat, van de Haarlemmerbuurt tot Carré.

Waar de winkelomzet stagneert, stijgen de winkelhuren nog wel. De gemiddelde toename ligt voor inflatiecorrectie op zes procent. ‘Nu ook nog het lage btw-tarief per 1 januari 2019 met drie procentpunt is verhoogd, is het de vraag of dit alles probleemloos in een hogere verkoopprijs kan worden vertaald’, schrijft de vereniging.

Ook in de horeca lijkt de groei eruit. Het aantal bezoekers in cafés en restaurants daalt volgens het rapport eerder dan dat het stijgt. ‘De branche laat weten dat het helemaal niet zo goed gaat en dat er – zeker op en om het Leidseplein en het Rembrandtplein – zelfs minder bezoekers komen’, klinkt het.

Reacties 2


Reinder Koornstra 30 jan, 12:14

"De wal keert het schip"
Men lijkt verbaasd te zijn dat de Amsterdammers hun eigen binnenstad mijden. Dat de inwoners van onze hoofdstad niet gelukkig waren met die overvloed aan toeristen was toch allang bekend? Tja, en dat ze nu blijkbaar de daad bij het woord voegen, moet niet verrassend zijn!


Seb Seb 30 jan, 14:36

Het is wat gemakkelijk om de vinger te wijzen naar de wegblijvende Amsterdammer. Het zit namelijk ook in het aanbod en dan vooral, telkens hetzelfde aanbod. Het aantal H&M's, WE's, Rituals en Zara's etc op elke hoek van het winkelgebied, wordt gewoon té eentonig. Behalve kleding en schoenen is er ook nauwelijks ander aanbod in de binnenstad. Leuke winkels zijn verdwenen door de hoge huren, onafhankelijke winkels kunnen die huren al helemaal niet meer opbrengen.

Dat de horeca daalt, komt vooral door de prijzen die ze rekenen en het slechte personeel. Waar je in de rest van Nederland vriendelijk horecapersoneel hebt, lijkt een lach er in Amsterdam niet van af te kunnen. Bovendien zit de horeca veel te geconcentreerd bij elkaar en heb je in, bijv. de Kalverstraat, amper horeca aanbod.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!