Jongeren komen nog altijd makkelijk aan tabakswaren

Jongeren komen nog altijd makkelijk aan tabakswaren

Minder jongeren onder de achttien jaar proberen tabak of e-sigaretten te kopen. Maar jongeren die het wel proberen, krijgen de producten gemakkelijk mee. Dat zegt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), die daar onderzoek naar liet doen.

In 2016 was de slagingskans in supermarkten 53 procent tegenover 81 procent in 2018. In tabakszaken steeg de slagingskans van 62 naar 94 procent. Voor het onderzoek zijn net als in 2016 zo'n 2500 jongeren telefonisch ondervraagd.  

In 2014 ging de leeftijdgrens voor het kopen van tabak van zestien naar achttien jaar. De NVWA ziet toe op de naleving van de wetgeving. Van de 4923 zogenoemde risicogerichte controles hebben inspecteurs 589 keer gezien dat een jongere die mogelijk nog geen achttien was, probeerde tabak te kopen. Bij bijna een kwart van de gevallen werd de leeftijd niet of niet goed vastgesteld. Er werden 139 boetes uitgedeeld. Twee tabakswinkels moesten een tijdje dicht.

Reacties 1


M.W. klop 28 jun, 13:53

Ik lees in de harde nalevingscijfers van de NVWA dat er in tabakswinkels in 2018 door de NVWA 1161 daadwerkelijke controles zijn uitgevoerd bij tabaksspeciaalzaken. Bij deze controles zijn er door jongeren 144 aankooppogingen gedaan. In 31 gevallen succesvol (nog geen 22 %). Natuurlijk 31 gevallen teveel, maar in wel ruim 78% van de gevallen wel goed. Waar slaat die 94% dan op? Ik vind die harde cijfers veel betrouwbaarder.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!