Aanpassing in faillissementsregels moet ondernemers ondersteunen

Aanpassing in faillissementsregels moet ondernemers ondersteunen

Sander Dekker, minister voor Rechtsbescherming, heeft deze week een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer ingediend voor een wijziging in de Faillissementswet. Dit heeft als doel om bedrijven bij reorganisaties te ondersteunen.

In het voorstel staat dat bedrijven die failliet dreigen te gaan maar wel levensvatbaar zijn straks een onderhands akkoord kunnen sluiten met hun schuldeisers en aandeelhouders en zo schulden te saneren. De rechter kan het akkoord goedkeuren. Het akkoord verbindt alle bij het akkoord betrokken schuldeisers en aandeelhouders. Deelname aan het akkoord door schuldeisers kan zo worden afgedwongen, wat eerder nu nog niet het geval is.

Een schuldsaneringakkoord kan nu alleen tot stand komen als alle schuldeisers en aandeelhouders daarmee instemmen. Voor individuele partijen kan het daardoor aantrekkelijk zijn om dwars te liggen en zo een grotere terugbetaling af te dwingen. De kans dat een onderneming failliet gaat, is daardoor groter.

Het wetsvoorstel van Dekker houdt de mogelijkheid open van een dwangakkoord als ‘uiterste redmiddel’. “Het enkele feit dat er een effectieve en efficiënte regeling bestaat die leidt tot een snelle finale beslissing van de rechter, kan de noodzaak van een daadwerkelijke gang naar de rechter voorkomen”, stelt hij.
 

Reacties 2


Jos De Smit 11 jul, 10:58

Doet de belastingdienst in dat geval ook mee of blijft zij de volle 100% eisen?


Maurice Willems 11 jul, 23:07

Eerst de belastingdienst en de Banken” dan nog een curator die rustig 100 uur schrijft om te onderzoeken of alles netjes is verlopen! de rest kan achterin de rij aansluiten. Heb dit al verschillende keren ondervonden. Ga je failliet door externe factoren dan is dit niet leuk voor het bedrijf en eisers maar heb zoals zovaak gezien dat ze dikke auto’s kopen enz enz het kan niet op. Maar dan vind ik dat ook die b.v ,s persoonlijk aangepakt moeten worden. En dat is in dit nederland een probleem ! Zeker nu een b,v opgericht kan worden voor een paar honderd euro.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!