'Consument kan leven met duurder vlees als groente goedkoper wordt'

'Consument kan leven met duurder vlees als groente goedkoper wordt'

Iets meer dan de helft van de Nederlandse consumenten is bereid meer voor vlees te betalen als de btw op groenten en fruit omlaag gaat. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van TAPP Coalitie, dat deze week met dit voorstel naar de Tweede Kamer gaat.

TAPP Coalitie zet zich in voor een ‘eerlijke’ prijs voor vlees en zuivel, waarbij ook milieukosten worden doorberekend. Consumenten staan daar voor open als de opbrengsten worden gebruikt voor het verlagen van de prijzen van andere voedingsmiddelen en duurzaamheidssubsidies voor boeren. Wordt het geld daar niet voor ingezet, dan zakt de steun tot onder de helft van de bevolking. 

Consumenten willen verder dat producten met een duurzaam keurmerk en gezonde volkorenproducten en dranken een ‘superlaag btw-tarief’ van vijf procent krijgen. Bijna tachtig procent geeft verder aan bereid te zijn 25 procent minder vlees te eten als daar een financiële beloning tegenover staat.

TAPP, gesteund door bedrijven en organisaties op het gebied van landbouw, milieu, dierenwelzijn en gezondheid, wil de vleesprijs geleidelijk verhogen. In 2021 moet de prijs omhoog met gemiddeld zestien eurocent per honderd gram vlees, in 2030 moet dat zijn opgelopen tot 34 cent.

Reacties 3


Frans A.J. Franke 4 nov, 11:33

Groenten en Fruit is al goedkoop.
Zie nu een bloemkool voor € 0,95ct.
Kun je met 4 personen van eten dat is
€ 0,25 p.p.
In het algemeen wordt er veel meer geld aan luxe producten zoals alcohol,frisdrank,roken,chips snoep enz.dan aan goede voeding.


Frits Vries 4 nov, 12:21

95 cent voor een bloemkool is NU in de reclame 'goedkoop'.
Maar is voor 2 gulden en 20 cent schrikbarend duur.
Ja ik reken nog steeds om😏


C. Onsument 6 nov, 07:11

Groenten en fruit zijn tussen 2000 en 2017 met 40% in prijs gestegen. Begin dit jaar kwam er weer 3% (btw) bovenop. Zie https://www.parool.nl/nederland/gezonde-voeding-heeft-een-prijs~b58115e5/
Volgens GroentenFruithuis is sinds 1 januari tot 1 juli daarom de verkoop bij supermarkten met groenten en fruit met 1-2% afgenomen. Dit terwijl we in Nederland 2x meer groenten en fruit zouden moeten eten om gezonder te gaan leven , volgens de Schijf van Vijf. Toch wel een dingetje... De DVJ enquete gaf ook aan dat 80% van de consumenten positief tot neutraal is als supermarkten via kruissubsidies zelf de groenten en fruit goedkoper maken (bijv. 20-30%) en de ongezondere en milieubelastende producten zoals vlees 20-30% duurder, zodat a. het boodschappenmandje gemiddeld niet duurder wordt en de omzet/winst van supermarkten ook niet echt verandert. Werk aan winkel!

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!