De feestdagen komen eraan! Deze periode staat voor veel retailers in het teken van drukte, en lijkt niet direct het juiste moment om tijd te besteden aan de perfecte Instagram-caption. Toch kan social media je juist helpen bij het doorkomen van deze drukke dagen. Dat niet alleen, je kunt je social media op verschillende manieren inzetten om nog meer uit je verkopen te halen rond deze tijd. Hoe? Bereid je optimaal voor met deze 10 social media tips voor rondom de feestdagen. 

Maar eerst wat cijfers...
Of je een fysieke, online of omnichannel onderneming hebt: (mobiele) online zichtbaarheid wordt ieder jaar belangrijker. 80% van de consumenten doen hun vooronderzoek online en laten zich beïnvloeden door wat ze op het internet vinden. Daarnaast zal 2019 naar verwachting het eerste jaar worden waarin het verkeer vanaf social media meer dan 5% van het totale verkeer omvat. Dus, wat kun je doen?


VOOR de feestdagen

Je kunt al ruim voor de feestdagen beginnen met online activiteiten die je helpen bij het creëren van engagement. 55% van de consumenten hebben een positiever beeld van bedrijven die interactie hebben met hun klanten via social media, dus maak daar gebruik van! 

1. Ontwikkel een poll
Laat volgers door middel van een poll stemmen op producten. Zowel Instagram als Facebook hebben hier een speciale poll-tool voor. Op basis van de uitkomst kun je de focus leggen op bepaalde producten in je webshop door middel van kortingen of een winactie. Zo leer je waar je klanten in geïnteresseerd zijn en wat ze graag zouden kopen.

2. Bereik de juiste doelgroep
Met Facebook advertenties kun je specifieke doelgroepen bereiken. Target fans van vergelijkbare producten en sectoren met speciale deals. Ook eerdere klanten zijn een trouwe en dankbare doelgroep: deel regelmatig met hen welke producten korting hebben. 

3. Pinterest marketing
Pinterest is al lang niet meer alleen een inspiratie-site, het is ook social platform en marketing tool. Creëer een bord met als thema ‘Cadeaus’ en pin hier jouw populairste producten op. Zo genereer je meer webverkeer naar je winkel. Pinterestborden met specifieke thema’s werken natuurlijk ook! Thema’s als ‘cadeaus voor mama’ of ‘originele cadeaus voor hem’ kunnen mensen inspireren om hun aankopen bij jou te doen.

4. Kerstsfeer
Vertaal de sfeer van de feestdagen naar je verschillende social media profielen. Verander je profiel- of omslagfoto en plaats toepasselijke posts. Leg de focus op de meer feestelijke producten in de assortiment en link vanuit je posts direct naar de relevante producten. Tools als Instagram product tagging of Facebook Commerce maken dit mogelijk. 


TIJDENS de feestdagen

Als er een periode in het jaar is waarop mensen last minute op zoek moeten naar het juiste cadeautje, is het wel het eind van het jaar. 1 op de 3 online consumenten laat zich in het laatste weekend voor de feestdagen dan ook sterk leiden door eventuele kortingen en andere acties. Stop daarom niet met je social media acties zodra het bijna Sinterklaasavond is, maar blijf tot kerst (of misschien zelfs tot in het nieuwe jaar?) passende content plaatsen voor je bezoekers. 

5. Vier 12 Days of Christmas
Het (Amerikaanse) fenomeen 12 Days of Christmas begint op 25 December en loopt tot 6 januari. Omdat het een duidelijk afgebakende periode is, zetten veel ondernemingen speciale acties op. Deze kunnen cumulatief oplopen (eerste dag 10% korting op bepaalde producten, tot 70% op de laatste dag) of je kunt iedere dag iets nieuws in de spotlight zetten. Dit kan een productgroep zijn, of zelfs een dagelijkse giveaway! Voor optimaal effect is het belangrijk om van tevoren het doel is van de campagne te betalen: wil je meer verkopen of meer naamsbekendheid?

6. Zet een winactie op
Over gratis weggeven gesproken: geef je volgers de kans om een product te winnen door hun verlanglijstjes met je te delen. Link een hashtag aan de actie of zeg dat ze je moeten taggen, en kies na een bepaalde periode iemand uit die een product van zijn of haar verlanglijstje mag uitzoeken bij jou. Happy Holidays voor hen, en meer naamsbekendheid en een eventueel nieuw publiek voor jou! 

7. Beloon je volgers met kortingen
Geef een speciale korting aan je volgers op social media. Post een bericht waarin je ze bedankt voor het mooie jaar en waarin je alvast vooruit kijkt naar het jaar wat komen gaat. Daarnaast kun je ook nieuwe volgers een kortingscode toesturen via een individuele direct message. Alles in het teken van een gelukkig nieuwjaar. Let op: zulke aanbiedingen werken vaak juist beter als je ze gelimiteerd aanbiedt. Doe je dit te vaak, dat verlies je juist het vertrouwen van je klanten.

8. Creëer toepasselijke tutorials
Creëer tutorials en “how to’s” met de feestdagen als hoofdonderwerp. Heb je een kookwinkel? Bereid dan een lekker toetje. Verkoop je fournituren? Laat zien hoe je met de kinderen versieringen kunt maken voor in de kerstboom. Zo zorg je ervoor dat mensen je merk sterk associëren met de feestdagen.

9. Let op je mentions
Mentions zijn de nieuwe mond-tot-mond reclame. Noemt iemand een van jouw producten op social media? Deel het op je eigen profiel. Dit hoeven niet meteen influencers te zijn om toch een ‘must have’ gevoel te creëren bij anderen.


NA de feestdagen

Het einde van de feestdagen betekent niet dat je nu met overgebleven voorraad moet blijven zitten. Sterker nog, de drukste dag voor mobiel webverkeer in december is de dag na kerst. Geef je seizoensproducten dan ook nog een laatste kans in de sale.

10. Meten is weten
Na een periode van acties, kortingen, connecties maken en een heleboel verkopen, is het belangrijk om te meten wat het effect is geweest van al je moeite. Neem de tijd om de statistieken van je social media campagnes te analyseren en er je lering uit te trekken. Hoe vaak is je site bezocht, hoeveel volgers heb je erbij gekregen en hoeveel likes en shares hebben je beste posts gekregen? 

De allerbelangrijkste vraag is natuurlijk: hoe kun je er volgend jaar nóg meer uithalen? Door zoveel mogelijk data te verzamelen en de juiste technologie in te zetten kun je ieder jaar het meeste uit de feestdagen halen. 

Ben je nog op zoek naar die beste technologie? Profiteer dit jaar van Black Friday. Investeer in je onderneming en trakteer jezelf op een retail kassasysteem waar je nog jarenlang plezier van hebt.