De gemeente Amsterdam heeft afgelopen jaar zeven folderverspreiders bestraft die zich niet hielden aan de invoering van de ja/ja-sticker. Met de invoering mag ongeadresseerd reclamewerk alleen nog bij inwoners met een ja/ja-sticker op de brievenbus worden bezorgd. 

De gemeente heeft de ondernemingen die herhaaldelijk fout lieten bezorgen lasten onder dwangsom opgelegd. De gemeente legt deze sanctie sinds begin dit jaar op, vertelt een woordvoerder van wethouder Marieke van Doorninck tegen Distrifood. "Als deze adverteerders opnieuw in overtreding zijn, moeten zij de gemeente vijfhonderd euro per verkeerd bezorgde folder betalen." Om welke bedrijven het gaat, wordt niet gemeld. De gemeente zegt met de invoering van de ja/ja-sticker inmiddels zeven miljoen kilo papier bespaard te hebben.

Vanaf vorig jaar kunnen Amsterdammers met een ja/ja-sticker op hun brievenbus aangeven dat zij ongeadresseerd reclamedrukwerk willen ontvangen. Dit om de strijd tegen papierverspilling aan te gaan. Amsterdammers kunnen melding maken van verkeerd bezorgd drukwerk. Onder meer Utrecht, Rotterdam en Haarlem gaan de sticker per 1 januari invoeren.