Inflatie daalt sterk in januari

De inflatie is in januari 2006 uitgekomen op 1,3 procent. Dat is een forse daling ten opzichte van december. Toen lagen de prijzen nog 2,0 procent hoger dan een jaar eerder. De daling wordt veroorzaakt door de afschaffing van het gebruikersdeel van de onroerendezaakbelasting, een verminderde ouderlijke bijdrage aan de kosten van kinderopvang en de prijsontwikkeling van gas en elektriciteit. Dit blijkt uit het consumentenprijsindexcijfer (CPI) van het CBS.

De inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) kwam in januari 2006 uit op 1,8 procent. Overheidsmaatregelen drukken inflatie fors De daling van de inflatie is grotendeels toe te schrijven aan de afschaffing van het gebruikersdeel van de onroerendezaakbelasting (OZB). Deze maatregel draagt voor bijna 0,5 procentpunt bij aan de daling. Het gemiddelde tarief voor alle consumptiegebonden belastingen, zoals OZB, rioolbelasting, reinigingsrechten, hondenbelasting en motorrijtuigenbelasting, is door de afschaffing van de OZB weer terug op het niveau van 2000. De overheidsbijdrage aan de kosten van kinderopvang steeg fors. Hierdoor daalde de eigen bijdrage van ouders. De prijsindex voor sociale bescherming was hierdoor 11 procent lager. Dit droeg voor bijna 0,2 procentpunt bij aan de daling van de inflatie. De inflatie werd bovendien licht gedrukt door de prijsverlaging van sterke drank na een verlaging van de accijns.

De tarieven voor gas en elektriciteit zijn in januari 2006 weer flink verhoogd. Elektriciteit was 5,7 procent duurder dan in december en gas 8,5 procent. Toch heeft de prijsontwikkeling van gas en elektriciteit een drukkend effect op de inflatie. In januari 2005 was de verhoging van de tarieven namelijk nog sterker. Toen werden elektriciteit en gas respectievelijk 8,0 en 15,5 procent duurder.

Voeding en alcoholvrije dranken duurder
Voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken waren in januari duurder dan in december. De prijsstijging van voeding wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door hogere prijzen van verse groenten. In vergelijking met een jaar eerder zijn voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken 1,4 procent duurder. Daarmee gaat deze prijsstijging net boven de inflatie uit. Het is de eerste keer sinds oktober 2003 dat dit gebeurt.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!