Liveblog vrijdag: IKEA stelt 26 miljoen beschikbaar, AH sluit soms zijn deuren om 'veilig te vullen'

In dit liveblog houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen rond het coronavirus. Tips zijn welkom op redactie@retailtrends.nl.

De hoofdpunten

  • INretail doet oproep aan Nederlandse gemeenten
  • Albert Heijn sluit soms zijn deuren om 'veilig te kunnen vullen'
  • HEMA blijft zo lang mogelijk open
  • Bouwmarkten scherpen het beleid aan
  • CBL: 'Er is meer dan genoeg voedsel'
  • Mogelijk 20 duizend Britse winkels failliet
  • Voorzitter VNO-NCW wil dat economen ingezet worden om de impact crisis te verkleinen
  • Staatssecretaris Keijzer roept op naar winkels te blijven gaan

16.25 Ook Kruidvat werkt met hesjes en vraagt klanten afstand te houden

16.10 Wie heeft de leukste?
 

15.50 Boeren lanceren campagne KoopOnzeOogst
Door de coronacrisis en het sluiten van de horeca vinden telers en boeren veel minder afzet dan normaal. Om toch van hun verse voorraad af te komen, introduceren de boeren samen met brancheorganisaties LTO Noord, LLTB en ZLTO de campagne KoopOnzeOogst. Zo willen de partijen vraag en aanbod samenbrengen en lokale initiatieven promoten. Alle voorraad is te vinden op deze Facebookpagina.

15.30 Dunkin' deelt donuts uit
Samen met Rumag en Thuisbezorgd gaat Dunkin' aankomende week dagelijks bij vijftig initiatieven, bedrijven en personen donuts uitdelen. 'Donuts voor degenen die het nodig hebben en verdienen', zo klinkt het persbericht. Kansmaken op zo'n donut? Laat op de Instagrampagina van de koffie- en donutgigant weten waarom wie een donut verdient en waarom.

15.10 Hoofdredacteur Sprout wil Action en Hunkemöller voor de rechter slepen
Action en Hunkemöller lieten vorige week weten hun betaaltermijnen te verlengen met dertig dagen. Daar is Remy Ludo Gieling, hoofdredacteur van Sprout, faliekant op tegen. Hij roept luisteraars bij BNR Nieuwsradio op om samen met hen die partijen voor de rechter te slepen.

14.30 IKEA stelt 26 miljoen euro beschikbaar voor lokale hulp
Jesper Brodin, ceo van IKEA, maakt op LinkedIN bekend 26 miljoen euro beschikbaar te stellen voor lokale hulp in de dertig landen waar het Zweedse woonconcern actief is. Het geld is bedoeld voor bedden, meubels, eten en andere hulp voor in ziekenhuizen, medische centra en opvangtehuizen.

14.15 INretail: 'Gemeenten en provincies moeten doorpakken'
Brancheorganisatie INretail zegt de inzet van gemeenten om de landelijke maatregelen te verwezenlijken te waarderen. Maar volgens de organisatie is het niet voldoende. Daarom roept zij gemeenten in een brief op om samen met winkelondernemers te inventariseren wat er nodig is om ondernemerschap overeind te houden. In de brief staan suggesties als het uitstellen van betalingen, het versoepelen van lokale regelgeving en ook in gesprek gaan met alle stakeholders om tot een gezamenlijke oplossing te komen wordt gestimuleerd. Lees de volledige brief hier.

13.50 HelloFresh doneert 20 duizend euro aan Stichting Voedselbank Nederland
Maaltijdboxenbezorger HelloFresh heeft twintig duizend euro gedoneerd aan de Nederlandse voedselbanken in het kader van de #staysafeandgeef-campagne. "Door de huidige omstandigheden zijng ezinnen die afhankelijk zijnv an voedselbanken het hardst getroffen. Voor Voedselbanken Nederland is het moeilijker dan ooitom hun werk goed te doen en zij hebben financiële steun nodig", zegt Pauwel Wiertsema, ceo van HelloFresh. HelloFresh heeft sinds 2014 een partnerovereenkomst met Voedselbank Nederland.

13.10 Albert Heijn sluit soms deuren om veilig de vakken te vullen
In een brief aan zijn klanten laat Marit van Egmond, ceo van Albert Heijn, weten enkele nieuwe maatregelen te hebben getroffen. Een daarvan is het indien nodig overdag sluiten van de deuren om op een veilige manier de vakken te vullen. Ook krijgt zorgpersoneel voorrang bij de supermarkt als het daar zijn boodschappen wil doen. De complete brief lees je hier.

12.45 Platform Binnenstad Arnhem start gratis bezorgservice
Om het contact met de klant te blijven onderhouden en ondernemers door de coronacrisis heen te helpen, hebben diverse Arnhemse ondernemers Platform Binnenstad Arnhem gestart. Het platform gaat gratis producten aan huis bezorgen. Op de website van het initiatief is te zien welke horeca- en retailzaken in de binnenstad gevestigd zijn en welke bezorg- en afhaaldienst zij hebben.

12.30 Primeur in Zoetermeer: Plus opent pop-upwinkel in ziekenhuis
De Plus-supermarkt uit Benthuizen heeft een pop-upstore in het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer geopend. Zorgpersoneel daar heeft de mogelijkheid om hun boodschappen online te doen en die binnen 24 uur op te halen bij het afhaalpunt. Dat meldt het Voorburgs Dagblad. "Hierdoor wordt een extra faciliteit voor onze medewerkers aangeboden, die hectische tijden doormaken", zegt Erik Booden, directeur van het ziekenhuis.

12.15 Wat is een 'essentiële winkel'?
Bij veel landen die in lockdown zijn, gaan alleen de essentiële winkels nog open. Maar wat wordt daar eigenlijk onder verstaan? RTL Nieuws zocht het uit, en concludeerde dat dat per land verschilt. Wel was er één gemeenschappelijke deler: vrijwel alle tabakszaken en wijnwinkels blijven open. In België mogen chocolatiers en pralinewinkels open, in Italië zijn de tabakszaken open en in New York kunnen inwoners nog steeds bij Starbucks terecht.

12.00 Supermarkten Edese dorpen blijven zondag dicht
Het gemeentebestuur had donderdag de supermarkten in de gemeente Ede de mogelijkheid gegeven om op zondag hun openingstijden te verruimen. Uit een rondgang van De Gelderlander blijkt echter dat alleen Albert Heijn (vier vestigingen) en Jumbo (drie winkels) in het centrum van Ede van de mogelijkheid gebruikmaken. In Bennekom gaat geen enkele supermarkt open, onder meer omdat ze de zondagsrust willen bewaren en niet bevoorraad worden op zondagen en zo niet de optimale service kunnen leveren. Winkels in gemeente Overbetuwe mogen aanstaande zondag hun winkels zelfs om 08.00 uur al openen.

11.35 Ook bij de dagstart van Gamma Enschede wordt 1,5 meter afstand bewaard

11.30 HEMA blijft 'ook bij een eventuele lockdown' open
Warenhuisketen HEMA houdt zijn winkels zo lang mogelijk open. De retailer ziet zichzelf als een essentiële ondersteuning van de supermarkten, met een onderscheidend assortiment in onder meer basisproducten. "Bij een eventuele lockdown zouden we daarom ook open blijven", vertelt een woordvoerster aan RetailNews. "Alleen als de RIVM zegt dat het onverantwoord is om de deuren open te houden, zouden we dicht gaan."

11.00 Ook Amsterdam maakt lijst met retailers die open zijn 
Doordat winkeliers niet een eenduidig beleid hanteren, is het lastig om het overzicht te bewaren van welke winkel open is en welke gesloten. Daarom maakt de Vereniging Amsterdam City een lijst van winkels die momenteel nog open zijn in onze hoofdstad. Eerder werd eenzelfde initiatief al in Enschede opgezet. 

10.30 Kledingwinkel Van Tilburg geeft nog meer persoonlijke aandacht
Alle drie de winkels van kledingwinkel Van Tilburg zijn gesloten. Daardoor verschuift de focus naar de online services, schrijft FashionUnited. Er is bijvoorbeeld meer interesse voor de Modebox op Maat en er is ruimte om nog meer persoonlijke aandacht te geven aan de klanten die nu wel bij Van Tilburg wat kopen. "De box is nu meer in trek, maar daar redt het niet de gehele omzet mee", vertelt Paul van Tilburg, e-commerce directeur van het concern. "We bedienen met de box nu ongeveer vijf procent van onze clientèle." RetailTrends schreef eerder over deze local hero.

10.00 Branchevereniging bouwmarkten scherpt maatregelen aan
VWDHZ, de branchevereniging voor doe-het-zelfwinkels en bouwmarkten, neemt strengere maatregelen om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. "Een lekkage of kapotte rookmelder moet snel vervangen worden", zegt Harm-Jan Stoter, voorzitter van VWDHZ. "Daarom nemen wij maatregelen om de beschikbaarheid van essentiële doe-het-zelfproducten te kunnen blijven garanderen." Daaronder vallen gas-, water- en lichtvoorzieningen, hang- en sluitwerk en veiligheidsartikelen. Het personeel gaat daarnaast hesjes en/of buttons dragen met de tekst '1,5 meter afstand'. RetailTrends vroeg diverse bouwmarkten hoe zij met de drukte door het coronavirus omgaan.

09.40 Duitse bakker verkoopt eetbare wc-rollen
Gelukkig kan er ook nog gelachen worden. Deze Duitse bakker verkoopt eetbare wc-rollen. "Ik had er eerst acht gemaakt, maar die waren heel snel uitverkocht." Eerder kwamen ook een bakker in Antwerpen en bakker in het Nederlandse Pernis op het idee. 

09.20 CBL: 'Er is meer dan genoeg'
Nederland produceert drie keer zoveel voedsel als het kan consumeren. "Er is dus meer dan genoeg", vertelt Marc Janssen, directeur van de brancheorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelen aan persbureau ANP. Doordat diverse landen op slot zitten is er een tekort aan seizoensarbeiders, juist nu een drukke periode in de landbouw aanbreekt. Daardoor kunnen veel exportproducten Europa niet bereiken. Zelfs als de toever van vers voedsel naar Europa hapert door lockdowns in andere landen, resulteert dat hoogstwaarschijnlijk niet in lege schappen op de groente- en fruitafdeling. Veel groente en fruit komt bovendien uit Nederland en ons land zou al gevoed zijn met een kwart van de normale agrarische productie.

09.00 Mogelijk 20.000 Britse winkels failliet
Het Britse Centre for Retail Research heeft berekend dat aan het einde van 2020 20.620 Britse winkels permanent hun deuren zullen sluiten. Vanaf afgelopen maandagavond zijn alle niet-essentiële winkels in het Verenigd-Koninkrijk gesloten door het coronavirus, maar dat kan wel eens de genadeklap betekenen voor veel retailers daar die het al zwaar hadden. De verwachting is bovendien dat de lockdown 235.714 retailbanen gaat kosten, volgens FashionUnited.

08.40 Brillenmaker EssilorLuxottica sluit al zijn Franse fabrieken
EssilorLuxottica, de grootste Europese brillenmaker, heeft zijn fabrieken in Frankrijk gesloten en gooit zijn verwachtingen voor 2020 in de vuilnisbak. Het bedrijf dat onder meer Ray-Ban en Oakley in zijn portfolio heeft, zag in januari en februari de omzet nog groeien, maar toen in maart het coronavirus zich verder over de wereld verspreidde, liep de omzet in een rap tempo terug. Indien die daling voorzet, zal ook de winstgevendheid in het gedrang komen. De productie blijft doorlopen, want EssilorLuxottica heeft fabrieken wereldwijd. Zo draait de productie in China ondertussen weer op volle toeren.

08.30 Voorzitter VNO-NCW: 'Economen moeten ingezet worden om impact crisis te verkleinen'
Hans de Boer, voorzitter van ondernemersorganisatie VNO-NCW, stelde donderdagavond bij Op1 dat economen ingezet moeten worden om de impact van de crisis te verkleinen. "Het land moet niet alleen bestuurd worden door virologsche inzichten, maar ook door sociale en economische inzichten"

08.15 Ook Thuiswinkel.org voorspelt vertraging pakketjes
"Alhoewel het niet passend is, hebben we te maken met eenzelfde piekperiode als rond jaarlijkse feestdagen", zegt Wijnand Jongen, directeur van Thuiswinkel.org. Sinds de oproep van premier Mark Rutte op 23 maart om vooral thuis te blijven als je geen belangrijke reden hebt om naar buiten te gaan, kennen webwinkels een ongekende groei in het aantal bestellingen. Het grote verschil: met kerst zijn de aankopen heel divers, nu wordt vooral in dezelfde vijver gevist. Met name gezondheidsartikelen, verzorgingsproducten en eten en drinken vindt online gretig aftrek. De grote vraag resulteert in langere levertijden. Eerder kondigde PostNL ook al aan dat pakketten mogelijk later geleverd zouden worden door de topdrukte.

08.10 Staatssecretaris Mona Keijzer roept consument op naar winkel te blijven gaan
"Je mag naar een winkel, dus doe dat dan ook", zei Mona Keijzer, staatssecretaris Economische Zaken en Klimaat gisteren bij EenVandaag. "De supermarkten hebben een kerstweekend gedraaid, maar als je kijkt naar de kleding en de non-food gaat het slecht. Die hebben bijna zeventig procent minder pinbetalingen." Met de oproep hoopt ze dat consumenten de ondernemers blijven steunen. Grote, sterkere bedrijven vraagt ze om de kleinere uitstel van betaling te geven. Natuurlijk moeten de richtlijnen van de RIVM nageleefd worden. "Maar daarin staat niet dat je dag en nacht binnen moet zitten."

Lees hier het liveblog van donderdag.

Reacties 2


A janssen 28 mrt, 09:53

Ja de winkels moeten open want als er geen mensen meer komen sloot de ene winkel naar de andere. Afstand houden is het belangrijkst. Mensen kunnen niets van elkaar hebben. Dat zal wat worden. Thuis werkt dat ook zo door. Vooral als de scholen tm groep 6 gesloten blijven.


Esdr Plase 30 mrt, 21:21

Koop bij een ander niet die je plaats je bied er is hierna geen winkel meer dan internet

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!