C&A schort orders op, westerse kledingmerken eisen korting

C&A schort orders op, westerse kledingmerken eisen korting

Bij kledingketen C&A zijn alle orders met een leveringsdatum in april, mei en juni opgeschort. Dat is te lezen in een brief die in handen is van De Financiële Telegraaf. Het betreft vooral orders van leveranciers in Azië. 

Sinds de uitbraak van het coronavirus verkeert de retailer in zwaar weer. Het modeconcern vraagt de Aziatische kledingfabrikanten daarnaast om de orders van toeleveranciers voorlopig on hold te zetten. Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch zijn er ook signalen dat C&A niet wil betalen voor de kleding die al klaar was om geleverd te worden. Daardoor zouden de banen van ruim een miljoen textielwerkers in Azië (onder meer in Bangladesh en Cambodja) op de tocht staan. De modeketen heeft ruim vijftienhonderd winkels, onder meer in Europa en Azië.

Westerse kledingmerken eisen korting
Daarnaast eisen westerse kledingmerken korting van kledingproducenten in Bangladesh. Zij willen vijftig procent korting op bestellingen die zij niet meer kunnen annuleren, meldden Bengaalse producenten vorige week aan persbureau Reuters. Volgens fabriekseigenaren is voor bijna drie miljard euro aan bestellingen geannuleerd. De Bengaalse regering zou geprobeerd hebben het probleem via diplomatie bij de thuislanden van de kledingmerken aan te kaarten en veel geld hebben uitgegeven om aan (veiligheids)regels te voldoen. 

"En de kledingmerken blijven zoeken naar manieren om onder hun contracten uit te komen, waaronder de poging om slechts de helft te hoeven betalen", vertelt Rubana Huq, president van de Bangladesh Vereniging van Kledingfabrikanten en Exporteurs, aan het persbureau. Alleen met H&M lukte het volgens Huq om goede afspraken te maken.

Reacties 7


ger boer 20 apr, 10:11

Nu kun je weer zien wat de mentaliteit is van die grote winkel ketens , wat een egoïsten , ze willen de corona crisis verhalen op die arme arbeiders in die lage lonen landen en de verhuurders van hun panden ,zodat ze er zelf met weinig kleerscheuren vanaf komen , maken ook nog gebruik van de now regeling . Terwijl dit de rijkste familie van Nederland is , en als je hun website ziet doen ze zich voor als wereldverbeteraars door projecten op te zetten in die arme landen. Ik vindt het gewoon schandalig.


Retail Expert 20 apr, 10:19

Het is meer dan schandalig. Het zou de familie Brenninkmeijer sieren om een flinke donatie te doen aan die uitgemolken arbeiders in Azië en hun loon door te betalen uit hun eigen gigantische vermogen. Ik kan maar 1 ding bedenken: boycot die ketens en koop bij de eerlijke winkels zoals H&M.


Pieter g 20 apr, 10:43

Naast C&A zijn het met name Primark en Bestseller . Bedrijven die alleen maar aan hun eigen belang denken. En dat is nou net hetgeen je niet moet doen in deze tijd op deze manier help je een hele bedrijfstak om zeep. De laatste jaren werden de eisen die gesteld werden ( deels terecht ) aan fabrikanten groter en groter en er is veel geinvesteerd in de veiligheid in de fabrieken . Maar daar wou men niet extra voor betalen. Nu heeft C&A bijvoorbeeld wel een marketing budget om 200.000 mondkapjes te doneren ( posten ze dat massaal op social media ) maar lopen ze weg van hun verantwoordelijkheid. Bedrijven zoals Primark Bestseller en C & A zou ik als consument boycotten. Zeker als het eerlijke verhaal eens in de media uitgelicht gaat worden


Ger Es 20 apr, 11:14

Er is maar 1 oplossing en dat is de namen van al deze bedrijven publiceren die zich niet aan de normen en waarden van faire handel houden. Bij Action en Adidas heeft dit ook prima gewerkt. Door de shitstorm hebben zij ook hun gedrag weer aangepast


Ger Boer 20 apr, 11:30

En ook wat mij enorm stoort is dat deze bedrijven , het convenant duurzame kleding en textiel hebben ondertekend , ze moeten per direct van deze lijst verwijderd worden.


Bert Vaassen 20 apr, 14:00

En nog huurkorting eisen ook!( van soms kleine particulieren verhuurders!) Heel snel kapot laten gaan deze lui. Dit is werkelijk schandalig!


Joey Versteegh 20 apr, 14:03

@redactie Klopt die rekensom wel? Als C&A een miljoen arbeiders enkel voor hun laat produceren, zijn er per filiaal bijna 700 arbeiders non-stop aan het produceren. Dat is niet realistisch lijkt me?

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!