Wehkamp maakt 144 duizend euro over aan criminelen

Wehkamp maakt 144 duizend euro over aan criminelen

Wehkamp is het slachtoffer geworden van cybercriminelen. De webwinkel maakte 144 duizend euro aan hen over, terwijl het geld bedoeld was voor de curatoren van de failliete modeketen Didi. Dat melden de curatoren in het recentste faillissementsverslag.

Didi ging begin januari failliet. Wehkamp ging, net als Otrium, door met de verkoop van de kleding. De opbrengsten werden overgemaakt naar de rekening van de curatoren van de failliete boedel, die werd beheerd door de curatoren. Criminelen slaagden erin in februari toegang te krijgen tot het mailverkeer van Wehkamp en deden zich voor als de curatoren. Ze zeiden dat het geld voortaan naar een andere rekening moest worden overgemaakt. Wehkamp stuurde een e-mail om te checken of dat nummer klopte. Het adres waar het mailtje naartoe werd gestuurd, bleek in handen te zijn van de hackers. Toen ontdekt werd dat er sprake was van criminaliteit bleek een groot deel van het geld al niet meer op de rekening te staan.

De curatoren melden dat uit onderzoek blijkt dat er in hun mailbox niet is ingebroken. Ze willen daarom alsnog geld zien van Wehkamp, maar de webwinkel weigert dat. Volgens de curatoren had Wehkamp beter moeten controleren of de mail met het gewijzigde rekeningnummer wel van de curatoren was. Temeer omdat de mail volgens hen 'redelijk amateuristisch' was. "Wij hebben Wehkamp daarvan proberen te overtuigen, maar dat is niet gelukt", zegt curator Marc Le Belle tegen RTL Z. "Dat kan, maar dan rest ons een gang naar de rechter. Wij hebben de dagvaarding al uitgebracht."

Wehkamp heeft aangifte gedaan. De recherche in Zwolle heeft de zaak in onderzoek. Een woordvoerster zegt tegen RTL Z dat de webwinkel zich niet verantwoordelijk voelt voor de gevolgen van de oplichting. Ze wijst erop dat de criminelen het specifieke casusnummer in bezit hadden en dat uit intern onderzoek blijkt dat er geen hack was bij Wehkamp.

Reacties 2


HORACE Kuperus 15 mei, 10:19

Een zeer oude en veel voorkomende "hack" Daarom altijd op meerdere manieren controleren waaronder telefonisch, liefst meteen facetime of iets dergelijks en altijd het email adres controleren. Vaak veranderen hackers slechts 1 letter en lees je er zo over heen. Ook verstandig van ontvangende bedrijven om als standaard zin onder aan hun e-mail op te laten nemen dat zij nooit hun bankrekening veranderen dus indien dit toch verzocht wordt het te weigeren en grondig te checken.


Robin Saan 15 mei, 13:41

Hoe amateuristisch . . . . en veranderend bankrekeningnummer, dan gaan toch alle alarmbellen af.
Het is eigenlijk te ongelofelijk voor woorden !!

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!