Apple als eerste techbedrijf twee biljoen dollar waard

Apple heeft als eerste beursgenoteerde techbedrijf de grens van twee biljoen dollar doorbroken. Twee jaar geleden bereikte het Amerikaanse bedrijf nog de grens van één biljoen dollar beurswaarde.

"Ongekend”, noemt Jim Tehupuring van 1vermogensbeheer Apple's prestatie tegen de NOS. "Het knappe is dat dit bedrijf twintig jaar geleden in een vrijwel failliete positie zat." Na de dood van oprichter Steve Jobs was het de vraag of het bedrijf wel een toekomst zou hebben, vertelt hij. "Het tegendeel is nu wel bewezen."

Twee biljoen dollar staat gelijk aan tweeduizend miljard en is twee keer zoveel als de omvang van de Nederlandse economie. In Nederland heeft ASML Holding de hoogste beurswaarde (bijna 160 miljard dollar). Amazon heeft een beurswaarde van zo'n 1,7 biljoen dollar en concurrent Microsoft is 1,6 biljoen dollar waard.

Er is wereldwijd maar één bedrijf dat eerder de grens van twee biljoen aantikte: oliebedrijf Saudi Aramco, wiens beurswaarde inmiddels is teruggezakt. Apple zou zijn groei onder meer te danken hebben aan de toegenomen vraag naar thuiswerkapparatuur tijdens de crisis.

Maar het is niet alleen maar rozengeur en maneschijn voor Apple: de Europese Commissie stelt een officieel onderzoek in naar de techreus vanwege vermeend machtsmisbruik met de App Store. De Commissie bepaalt aan de hand daarvan of de regels die het bedrijf op dat platform hanteert wel of niet zijn toegestaan.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrieven van RetailTrends en mis niets!

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!