Het personeel van Miss Etam wordt gewoon betaald. De medewerkers kunnen vandaag of morgen een voorschot verwachten, de rest volgt eind van de maand. Dat zegt eigenaar Martijn Rozenboom tegen RetailNews. "Het is een storm in een glas water."

Vakbond AVV kondigde eerder op de dag aan het faillissement van Miss Etam aan te vragen. Volgens de bond wordt het personeel niet betaald en zijn van de ruim honderd winkels er tussen de twintig en dertig gesloten, omdat de huur niet is voldaan. Rozenboom is niet onder de indruk van de faillissementsaanvraag. "Nou, ze doen maar. Wat gaan ze ermee bereiken? Dat mensen definitief hun baan kwijtraken?"

Rozenboom nam Miss Etam begin september over na het faillissement van de Belgische modegroep FNG en bracht het bedrijf onder bij de holdingmaatschappij NXT Fashion. Ook het veel kleinere Steps valt eronder. Expresso en Claudia Sträter werden door Rozenboom al snel doorverkocht aan de Van Uffelen Groep. De vakbond noemt Rozenboom 'een boef van het zuiverste water', die er alleen maar op uit zou zijn om het bedrijf leeg te trekken.

"Dat geeft wel de kwaliteit van de bond aan hè", reageert Rozenboom. "Maar ik heb inmiddels een dikke olifantenhuid gekregen." Rozenboom bevestigt dat intussen twintig tot dertig winkels zijn gesloten. "Maar het is niet zo dat wij die allemaal dichtgooien. De verhuurders liggen daar dwars. Dat mag. Dat is hun goed recht."

Met hoeveel winkels Rozenboom door wil, kan hij nog niet zeggen. "Met een substantieel aantal, laat ik het zo zeggen. Als ik getallen ga noemen, gaan medewerkers rekenen. Daar heb je niets aan." Hij verwacht op korte termijn uitsluitsel te kunnen geven. Wel staat voor Rozenboom vast dat de huurcontracten moeten worden herzien. Hij pleit voor een omzetgerelateerde huur. "Op de manier zoals het ging, wordt het lastig."

Patrick van der Borden, die commercieel directeur was bij NXT Fashion, bevestigde eerder op dag dat hij het bedrijf inmiddels heeft verlaten. Hij wilde geen toelichting geven. Rozenboom: "Ik vind het heel jammer, maar Patrick is een jongen die het laatste jaar het nodige voor zijn kiezen heeft gehad. Hij heeft nu voor de rust gekozen. We zijn niet met ruzie uit elkaar gegaan." Ook managing director Richard Turk is vertrokken, zegt Rozenboom desgevraagd. "Richard en ik hebben na de verkoop van Expresso besloten niet met elkaar verder te gaan. In goed overleg."

Dus Rozenboom heeft nu de leiding bij Miss Etam? "Het is maar net hoe je het bekijkt. We zijn hier druk bezig, met een aantal mensen." Binnenkort komt daar meer duidelijkheid over, zegt hij. "Het is nu het belangrijkste dat de tendentieuze berichtgeving in de kiem wordt gesmoord. Zeker ten behoeve van het personeel."