Winkelmedewerkers krijgen te weinig waardering voor hun inzet tijdens de coronacrisis. Dat zegt vakbond FNV, die om een loonsverhoging voor winkelpersoneel vraagt.

Ondanks de ‘fikse omzetstijgingen’ zien werkgevers in de retail geen enkele reden om hun medewerkers enige waardering te geven voor hun inzet, stelt de vakbond. “Online is er zelfs een stijging van 35 procent meer omzet”, zegt FNV-bestuurder Linda Vermuelen. Volgens haar is het ‘hoog tijd voor een volwaardig loon’. “Wij vragen de werkgevers om de lonen stapsgewijs te verhogen naar een minimumloon van 14 euro per uur.”

De salarissen van medewerkers in winkels en distributiecentra behoren met zo’n 10 euro bruto per uur volgens de vakbond tot de laagste van Nederland. “Geen enkele winkel of winkelketen uitgezonderd”, aldus Vermeulen. “We zien overal hetzelfde beeld. Onderzoek dat we volgende week presenteren bevestigt dat.”

Uit cijfers van het CBS blijkt dat de detailhandel in september 7,6 procent meer heeft omgezet ten opzichte van een jaar eerder. Zowel in de food- als in de non-foodsector werd er meer verkocht, maar schoenen- en kledingwinkels noteerden juist een aanzienlijke omzetkrimp in september – na een kort herstel in de zomer.