FNV: te weinig waardering voor winkelpersoneel

Winkelmedewerkers krijgen te weinig waardering voor hun inzet tijdens de coronacrisis. Dat zegt vakbond FNV, die om een loonsverhoging voor winkelpersoneel vraagt.

Ondanks de ‘fikse omzetstijgingen’ zien werkgevers in de retail geen enkele reden om hun medewerkers enige waardering te geven voor hun inzet, stelt de vakbond. “Online is er zelfs een stijging van 35 procent meer omzet”, zegt FNV-bestuurder Linda Vermuelen. Volgens haar is het ‘hoog tijd voor een volwaardig loon’. “Wij vragen de werkgevers om de lonen stapsgewijs te verhogen naar een minimumloon van 14 euro per uur.”

De salarissen van medewerkers in winkels en distributiecentra behoren met zo’n 10 euro bruto per uur volgens de vakbond tot de laagste van Nederland. “Geen enkele winkel of winkelketen uitgezonderd”, aldus Vermeulen. “We zien overal hetzelfde beeld. Onderzoek dat we volgende week presenteren bevestigt dat.”

Uit cijfers van het CBS blijkt dat de detailhandel in september 7,6 procent meer heeft omgezet ten opzichte van een jaar eerder. Zowel in de food- als in de non-foodsector werd er meer verkocht, maar schoenen- en kledingwinkels noteerden juist een aanzienlijke omzetkrimp in september – na een kort herstel in de zomer. 
 

Reacties 5


Hugo Vis 12 nov, 11:44

In de food sector (lees Albert Heijn c.s.) wordt bakken geld verdiend. De online verkopen Zalando en Amazon voorop (allebei Duitse firma’s) zijn ook explosief gestegen. Maar de stenen mode, schoenen en sportwinkels hebben juist de hardste klappen gehad. En laten nu juist daar de meeste winkelmedewerkers werken (nog wel). Om daar nu loonsverhogingen te willen doordrukken lijkt mij een onzalig plan. Het is weer meer van hetzelfde door iemand die graag een half verhaal verteld aan haar achterban ter meerdere glorie van zichzelf.


Marcel Schwegler 12 nov, 11:56

In de sectoren waar het wel goed gaat dhz wonen, geeft men ook geen loonsverhoging Dit komt dat Intetail een grote club is met veel sectoren . Altijd wel een sector waar het minder gaat dus geen loonsverhoging voor allen


E. Luiks 12 nov, 12:38

Omzet is geen winst. Velen zijn helaas de mening toegedaan dat deze begrippen synoniemen zijn.


Henk Tevreden 12 nov, 12:58

De FNV heeft totaal geen idee wat er gebeurd in de winkelstraat. En omzet is inderdaad geen winst. Lonen omhoog wordt snijden in personeel en dus minder werkgelegenheid en nog meer werkdruk.


G Safi 13 nov, 11:04

Hier wordt weer gesproken door mensen die geen idee hebben hoe zwaar het is om de eindjes aan elkaar te knopen in de fysieke non-foodwinkels
Deze winkels zijn heel kwetsbaar als er door de regering opgeroepen wordt om thuis te blijven, thuis te werken en niet te gaan fun shoppen, personeel met deze omzetdalingen is dan onbetaalbaar en om niet te zeggen dat de ondernemer zelf helemaal niet verdient in 2020

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!