Er is een akkoord bereikt over de nieuwe cao voor de non-foodsector die per 1 januari ingaat. De nieuwe overeenkomst geldt voor ruim 170 duizend retailwerknemers.
Volgens de nieuwe cao worden de schaallonen twee keer paar verhoogd met het stijgingspercentage van het wettelijk minimumloon, waarbij de eerste verhoging in januari plaatsvindt. Volgens brancheorganisatie INretail kiezen werkgevers en vakbonden met de nieuwe overeenkomst voor ‘rust en continuïteit’ in de sector wat betreft arbeidsvoorwaarden en -verhoudingen. “We moeten de schouders zetten onder versterking en toekomstbestendigheid van de sector. Dat levert behoud van werkgelegenheid op.”
INretail sloot het akkoord met CNV Vakmensen, De Unie, AVV en RMU Werknemers. In november liet vakbond FNV nog weten niet te spreken te zijn over de nieuwe cao. Volgens de vakbond gaan medewerkers er per saldo op achteruit, omdat de pensioenen duurder worden. Vanwege de coronacrisis wilden de sociale partners echter snel tot overeenstemming komen. “Als sectorvertegenwoordigers kunnen we ons geen slepende discussies veroorloven”, zeiden de onderhandelaars destijds.
PostNL
Ook voor de medewerkers van PostNL is een akkoord bereikt over de nieuwe cao, welke een looptijd heeft van twee jaar. Zo’n 18 duizend werknemers, behalve de postbezorgers die een eigen cao hebben, krijgen stapsgewijs een loonsverhoging van 5,5 procent. Dit jaar is de loonstijging 2,5 procent en volgend jaar komt daar drie procent bij. Daarnaast wordt een eenmalige ‘coronabonus’ van 250 euro uitgekeerd en geldt er een resultaatsafhankelijke uitkering van twee procent en een eenmalige uitkering van een half procent in december. PostNL is tot slot van plan om meer pakketbezorgers in loondienst te nemen.
Reacties 0