Wibra bereidt zich voor op opengaan, ook Action weer open

Kledingketen Wibra bereidt zich voor om deze woensdag de deuren van zijn winkels weer te openen, dat meldt RTL Nieuws op basis van een intern bericht dat in handen is van RTL Z. 

UPDATE: Kabinet scherpt na ophef regels winkels aan

De retailer behoort wel tot de categorie niet-essentiële winkels, maar zou zijn filialen openen met 'een beperkt deel van het assortiment'. Naast kleding verkoopt Wibra ook schoonmaakmiddelen, speelgoed, kantoorartikelen en producten voor in en rondom huis. "Op dit moment wordt er nog overlegd, maar we zijn positief gestemd dat dit gaat lukken", aldus de afzender van het bericht.

Wibra wil in zijn winkels uitsluitend essentiële artikelen verkopen zoals diervoeding, etenswaren, schoonmaakproducten en lichaamsverzorging. In de winkel hangen posters om de bezoekers duidelijk te maken wat ze wel en niet mogen kopen. Alles wat niet te koop is, moet worden afgeschermd, zo meldt het bericht.

Wibra was woensdagochtend niet bereikbaar voor commentaar.

Onrust bij personeel
Het plan zorgt voor onrust bij een gedeelte van het personeel, zo meldt vakbond FNV. Voor de lockdown moesten alle producten nog snel in de uitverkoop gedaan worden, 'dat was al onverantwoord'. "Bij de medewerkers heerst het gevoel: het gaat alleen om omzet, niet om de gezondheid van mensen", zegt Linda Vermeulen van vakbond FNV. Volgens het personeel is het ook lastig om te werken terwijl het kabinet oproept om zoveel mogelijk thuis te werken.

Action weer open
De vierhonderd winkels van discounter Action gaan deze woensdag weer van het slot, zij het met een beperkt assortiment. "We hebben het afgestemd met het minsterie van Economische Zaken en onze branchevereniging", meldt de woordvoerder aan NOS.

Naar eigen zeggen behoort veertig procent van Actions assortiment tot de essentiële goederen, zoals shampoo, schoonmaakproducten, eet- en drinkwaren. De niet-essentiële producten zijn afgeschermd en niet te scannen bij de kassa.

Reacties 20


ikke weet het 16 dec, 09:51

IK denk eind van de week dat ALLE winkels weer open zijn,

Gaan winkels als Wibra en Action dadelijk het "gevecht "met de klanten aan wat wel en niet verkocht mag worden ?

Straks zeggen zei, het Kruidvat verkoopt ook alles, dus wij ook.

Of ik nou voor of tegen een lockdown ben, dat doet er in deze niet toe, maar ik vind als er een strenge lockdown is, dan alleen levensmiddelen open, en apotheken voor spoed.


P 1976 16 dec, 10:05

De discussies met de klant zullen meevallen. Als je naar Action kijkt dan zijn de schappen met producten die niet verkocht mogen worden afgeschermd en voor de klant, in principe, niet bereikbaar. Daarnaast zijn de producten ook niet te scannen bij de kassa. Dit heeft Action al eerder gedaan in Frankrijk, België & Duitsland.
Ik vind het wat dat betreft heel goed dat bedrijven de ruimte krijgen om, zij het beperkt, wel hun producten aan de man te brengen. Dat is uiteindelijk goed voor de medewerkers van het bedrijf en ook voor de samenleving in het algemeen (minder overheidssteun is minder leningen en dus een kleinere staatsschuld voor de volgende generaties). Ik zou graag zien dat ook de horeca meer ruimte krijgt om innovatief te kunnen en mogen zijn zodat ook zij een toekomst blijven houden.


Ton Weghorst 16 dec, 10:16

Wat een zwalk beleid.
Action en Wibra zijn brandhaarden met de smalle gangpaden en het beperkte essentiële assortiment.
Dus sluiten is de enige goede oplossing.


A. Zijnzeiker 16 dec, 10:23

Wel grappig om te zien dat we hier in Nederland weer direct om de regels heen gaan proberen te werken. En ondertussen janken dat het al 9 maanden duurt!!! Kijk Nasr landen als China, Taiwan, Korea. Blijf gewoon thuis, alles dicht. Dan kunnen we half januari weer gewoon doen. Gebruik je hersens allemaal eens.


Eddie Reinders 16 dec, 10:24

Duidelijke oproep aan de politiek en winkel organisaties.: Sta dit niet toe !! Dit is voor het draagvlak en vooral voor de duidelijkheid van de reden waarom de LOCKDOWN is, beslist niet goed.


R N 16 dec, 10:29

Heel bijzonder. Begrijpen we nu wel waar het om gaat??
Gezondheid of toch eigenwijs doen en de grens van het toelaatbare opzoeken met het risico op meer besmettingen.
Beslissingen van de overheid zijn niet altijd te begrijpen, maar misschien dat ook een ondernemer zijn volle verstand moet gaan gebruiken en zijn winkel voorlopig sluit. Dit draagt bij op een snel herstel.


Jorn Findhammer 16 dec, 10:34

Ik voorzie een zijden zachte lockdown met gevulde winkelstraten als dit zo door gaat.
Mijn sportschool verkoopt drinken en repen.... Ik zie kansen!


Senior Vught 16 dec, 10:38

Ik stel voor dat de winkels die wel kunnen openen met een deel assortiment een Coronafonds openen waarin een omzet% wordt gestort. Dat fonds keert uit aan de gedwongen gesloten retailers. Zet hem op CBL-MKB-CBL cs..


John Schuurman 16 dec, 10:48

De lockdown heeft als belangrijkste redenen, het verminderen van klantcontacten.
Als Action-Wibra-Hema dan alleen hun "supermarkt" artikelen verkopen dan is dat ook goed voor de consument die dan kan kiezen of ik ga naar de overvolle Jumbo of ik pak die artikelen ergens anders.
M.a.w. meer spreiding zorgt voor minder contactmomenten.
Maar ook de supers kunnen wel iets aan die smalle gangpaden doen! Ik zou zeggen 1 richtingsverkeer in alle supermarkten.
Gewoon de Ikea-truc, je moet door alle gangpaden om uiteindelijk bij de kassa terecht te komen.


Hans Opperman 16 dec, 10:59

Ongelooflijk wat een gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel in dit land van 17 miljoen hele sneue kleuters.


H.J.E. Resink 16 dec, 12:10

Alleen winkels open voor eerste levensbehoeftes, en verder geen uitzonderingen.


P 1976 16 dec, 13:04

@H.J.E. Resink; kunt u voor mij de definitie geven voor eerste levensbehoefte? Dit is namelijk een zeer ruim, en vaag, begrip volgens de encyclopedie: "Alles wat aan voeding, kleding, huisvesting, verwarming, huishoudelijke artikelen enz. onontbeerlijk is om te kunnen leven."

Zou dus, wanneer ik de definitie volg, betekenen dat praktisch alle winkels open moeten... Dat is vast niet wat u bedoelt maar wat moet dan wel de definitie zijn? Vraag: toiletpapier, schoonmaakartikelen, zaken voor persoonlijke hygiëne... Essentieel of niet? Andere vraag: speciale kazen, luxe broden etc... Essentieel of niet?

De eerste vraag zal u vast beantwoorden met ja dat is essentieel en de tweede zal u wellicht aangeven dat dit niet essentieel is. Wanneer je dat vertaald naar de huidige situatie dan zijn bijv. kaaswinkels die voor een groot gedeelte speciale/exclusieve kazen verkopen wel open terwijl dat niet essentiële producten zijn. De gewone kazen kan ook bij iedere supermarkt gekregen worden. Dus de kaaswinkels maar sluiten?
Maar bedrijven die dus een groot gedeelte van hun omzet halen uit essentiele zaken (zoals dus toiletpapier, schoonmaakartikelen, zaken voor persoonlijke hygiëne etc) zouden dus ook de ruimte moeten krijgen om deze te verkopen. Wanneer deze bedrijven ervoor zorgen, en dat is te controleren, dat niet essentiële producten niet verkocht kunnen worden dan is er volgens mij geen enkele reden om dat tegen te houden.


D E 16 dec, 14:18

Het is jammer dat het kabinet niet duidelijker, of gewoon strenger, is met wat nu essentieel wordt bevonden en wat niet. Het duidelijkst zou zijn supermarkten, apotheken en eventueel banken. Supermarkten verkopen ook luiers en deodorant dus de Kruidvat en Etos hoeven niet per se open te blijven. Al het andere is gewoon niet essentieel in de strikte zin van het woord. Nu krijg je dit soort gezeik van Wibra en Action en dan zal de rest snel volgen. Ik vind het zeer onsympathiek en mij zien ze er de komende weken zeker niet. Of ze nou open zijn of niet. Het is precies wat A. Zijnzeiker zegt. Iedereen in Nederland loopt te mekkeren dat het allemaal zo lang duurt en dat de maatregelen zo oneerlijk zijn, maar tegelijkertijd loopt iedereen de kantjes er af en zoekt naar de grenzen van het toelaatbare. Dat is geen solidariteit maar dat is denken aan je eigen belang eerst.

Ik heb het dan ook over de consumenten die lopen te klagen dat het zo druk is in de stad terwijl ze er zelf ook lopen. Totaal bord je kop heb je dan. Wij Nederlanders zijn zo arrogant dat we nauwelijks onze eigen bijdrage aan het probleem zien. We denken al snel: "Ja ik weet dat het eigenlijk niet mag, maar ik heb volgende week een verjaardag en dus is het belangrijk." We kunnen elkaar heel goed de regels opleggen en bekritiseren, maar vervolgens kunnen we of willen we onszelf geen beperkingen opleggen.

Zo gaat het ook weer met de winkels nu. Ik vind dat Witteveen van Blokker en co. het wel goed heeft gezegd in Beau. Ik hoop dat hij bij dit standpunt blijft en niet nu de Action achterna gaat. Ik hoop ook dat de regering gaat optreden tegen deze Wibra en Action praktijken. Dit moeten we niet toestaan want anders is het einde zoek. Zara heeft vast ook wel ergens een essentieel product in de schappen liggen.


Henk Bakker 16 dec, 15:55

Hopelijk zijn er ook nog verstandige mensen. Want bij de drogisterijen kan je allerlei dingen kopen die je gezondheid ondersteunen. Je moet wel gek zijn als je denkt dat die winkels dicht kunnen zonder schadelijke gevolgend voor de gezondheid van mensen.


jan Oppen 16 dec, 16:17

Tja, welkom in Nederland... met 9 maanden halfslachtig beleid waar meer mazen te vinden te zijn dan dat er regels zijn. Iedereen met zijn eigen interpretatie. Hema, wibra, zeeman, Action zijn gewoon weg geen noodzakelijke zaken voor de eerste levensbehoeften. Alles wat zij verkopen kun je gewoon in een supermarkt kopen.


Henk Bakker 16 dec, 17:14

Hoe kom je daar nu bij? De supermarkten verkopen hier geen kleding en electronica zoals in het buitenland.
Bovendien zullen veel mensen in de schulden komen als zij niet meer naar deze winkels kunnen.


Alles voor de omzet Bakker 16 dec, 20:04

BCC, laat via Click en Collect eigen winkel voorraden via een DHL constructie binnen een uur afhalen in de winkel , dat nu een DHL loket heeft .
Winkelpersoneel krijgt de opdracht de artikelen in een verzend doos te doen en voorzien van een etiket. Zo lijkt het of het is verzonden.
Dit is schijn ! Dit is tegen de regels , oneerlijke concurrentie voor kleine middenstanders en zorgt voor onnodige reis bewegingen.
Op tv verkondigt dhr Witteveen zich aan de regels te houden,
Maar in praktijk heeft de Mirage Retail Group maling aan de regels en aan hun personeel!!!


Amber Graeff 20 dec, 12:00

Ze moeten gewoon alles dicht gooien. Behalve de supermarkten. De apotheek en de (brillenwinkel alleen voor spoed.)


Billy Den 20 dec, 18:26

En dit noemen ze lockdown, dicht met die winkels,veels te druk,halfbakken gedoe


Joy Daal 22 dec, 11:13

Dus ik krijg geen corona wanneer ik shampoo koop maar wel als ik een bol wol koop?
Waar gaat dit over zeg?

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!