Kledingketen Wibra bereidt zich voor om deze woensdag de deuren van zijn winkels weer te openen, dat meldt RTL Nieuws op basis van een intern bericht dat in handen is van RTL Z. 

UPDATE: Kabinet scherpt na ophef regels winkels aan

De retailer behoort wel tot de categorie niet-essentiële winkels, maar zou zijn filialen openen met 'een beperkt deel van het assortiment'. Naast kleding verkoopt Wibra ook schoonmaakmiddelen, speelgoed, kantoorartikelen en producten voor in en rondom huis. "Op dit moment wordt er nog overlegd, maar we zijn positief gestemd dat dit gaat lukken", aldus de afzender van het bericht.

Wibra wil in zijn winkels uitsluitend essentiële artikelen verkopen zoals diervoeding, etenswaren, schoonmaakproducten en lichaamsverzorging. In de winkel hangen posters om de bezoekers duidelijk te maken wat ze wel en niet mogen kopen. Alles wat niet te koop is, moet worden afgeschermd, zo meldt het bericht.

Wibra was woensdagochtend niet bereikbaar voor commentaar.

Onrust bij personeel
Het plan zorgt voor onrust bij een gedeelte van het personeel, zo meldt vakbond FNV. Voor de lockdown moesten alle producten nog snel in de uitverkoop gedaan worden, 'dat was al onverantwoord'. "Bij de medewerkers heerst het gevoel: het gaat alleen om omzet, niet om de gezondheid van mensen", zegt Linda Vermeulen van vakbond FNV. Volgens het personeel is het ook lastig om te werken terwijl het kabinet oproept om zoveel mogelijk thuis te werken.

Action weer open
De vierhonderd winkels van discounter Action gaan deze woensdag weer van het slot, zij het met een beperkt assortiment. "We hebben het afgestemd met het minsterie van Economische Zaken en onze branchevereniging", meldt de woordvoerder aan NOS.

Naar eigen zeggen behoort veertig procent van Actions assortiment tot de essentiële goederen, zoals shampoo, schoonmaakproducten, eet- en drinkwaren. De niet-essentiële producten zijn afgeschermd en niet te scannen bij de kassa.