'Matige start wintersolden, door wegblijven Nederlanders'

'Matige start wintersolden, door wegblijven Nederlanders'

Het eerste soldenweekend was geen denderend succes voor boetieks in Antwerpen. Dat zegt ondernemersorganisatie NSZ tegen de VRT.

Zaterdag was de drukste dag. Ook op koopzondag kwamen er mensen naar Antwerpen om te shoppen, maar toch hield het niet echt over. "Veel uitbaters spreken van een omzetverlies van veertig procent, en dat is veel", zegt een woordvoerder van NSZ, dat de belangen behartigt van kleine winkeliers. "De eerste week moet normaal de knaller zijn, en dan neemt het meestal wat af. Ook de koopjesperiode in augustus was geen groot succes."

Volgens de woordvoerder is het wegblijven van toeristen de oorzaak. "Nederlanders en Duitsers, die komen in normale omstandigheden massaal naar hier voor de totaalbeleving. Ze reserveren een hotel, ze komen eten en naar een museum, maar veel van die dingen kunnen nu niet, dus blijven ze weg."

Nederlanders kwamen ook rond kerst niet massaal naar België om inkopen te doen, blijkt uit betalingsgevens die De Standaard opvroeg. Toen premier Mark Rutte half december in Nederland de sluiting van niet-essentiële winkels aankondigde, hielden de zuiderburen rekening met extra veel Nederlandse shoppers. Dat gebeurde niet, blijkt uit data van Worldline.

Reacties 4


J Den Post 12 jan, 09:25

Too little too late? Misschien moet België een keer afstappen dan die hopeloos ouderwetse regulering van uitverkoop periodes. Het was natuurlijk te verwachten, net zo lang lopen dralen en zeuren om uitstel van de solden, en nu dat het tegen is gevallen piepen dat het aan wegblijven van buitenlanders ligt? Belgische retail ondernemers wordt wakker: de wereld is veranderd - of liever gezegd: de behoefte van de klant is aan het veranderen. Wanneer gaan jullie dat eens beseffen?


ikke weet het 12 jan, 09:49

Ik vind die vaste tijden van uitverkoop beter dan die ellende in Nederland.
De nieuwe collectie kleding komt binnen, en welke zot koopt dit dan de 1e week, over 3 weken beginnen dan alweer de uitverkopen met een kleine korting, en zo loopt het snel weer op.

Je weet in beginsel al dat je het niet direct moet kopen, en gewoon even wachten,
Dan is het in België beter geregeld, gewoon 2 keer per jaar in een vaste periode.

Gewoon helder.


J den Post 12 jan, 10:01

Als er geen klandizie is tegen de volle mep, dan lijkt me dat het probleem toch? Het is vreemd dat retailers de problemen terug lijken te willen duwen naar de leveranciers /merken; hoe zou je dit probleem eerlijk kunnen verdelen?


R deB 12 jan, 15:53

Het is nogal lekker aantrekkelijk om als Nederlander nu naar België te gaan om te shoppen, code oranje dus bij thuiskomst in quarantaine, advies conform de maatregelen alleen gaan winkelen, tevens de maatregel alleen de winkel in en max 30 minuten blijven, restaurants en bars zijn dicht, en ach omzetverlies van 40%, moet je hier eens komen kijken na 5 weken en nog eens 3 erbij, omzetverlies van 80-100% voor de meeste.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!