Het eerste soldenweekend was geen denderend succes voor boetieks in Antwerpen. Dat zegt ondernemersorganisatie NSZ tegen de VRT.

Zaterdag was de drukste dag. Ook op koopzondag kwamen er mensen naar Antwerpen om te shoppen, maar toch hield het niet echt over. "Veel uitbaters spreken van een omzetverlies van veertig procent, en dat is veel", zegt een woordvoerder van NSZ, dat de belangen behartigt van kleine winkeliers. "De eerste week moet normaal de knaller zijn, en dan neemt het meestal wat af. Ook de koopjesperiode in augustus was geen groot succes."

Volgens de woordvoerder is het wegblijven van toeristen de oorzaak. "Nederlanders en Duitsers, die komen in normale omstandigheden massaal naar hier voor de totaalbeleving. Ze reserveren een hotel, ze komen eten en naar een museum, maar veel van die dingen kunnen nu niet, dus blijven ze weg."

Nederlanders kwamen ook rond kerst niet massaal naar België om inkopen te doen, blijkt uit betalingsgevens die De Standaard opvroeg. Toen premier Mark Rutte half december in Nederland de sluiting van niet-essentiële winkels aankondigde, hielden de zuiderburen rekening met extra veel Nederlandse shoppers. Dat gebeurde niet, blijkt uit data van Worldline.