Zalando rekent sinds kort leveringskosten voor verzendingen over lange afstanden. “We hebben ons assortiment uitgebreid en dat extra aanbod wordt opgeslagen in logistieke centra die verder gelegen zijn. Voor die artikelen rekenen we dus 3,90 euro aan.”

Dat zegt een woordvoerder van Zalando tegen De Standaard. In Nederland rekent de webshop een bedrag van 2,95 euro. Het gaat bijvoorbeeld om bepaalde telefoonhoesjes, handschoenen of boxershorts. Op het platform staat bij de bewuste artikelen aangegeven dat het om een langeafstandslevering gaat. ‘Je betaalt maar één keer verzendkosten per bestelling, ook al heb je meerdere langeafstandsitems in je winkelmand zitten’, zo klinkt het. 

Naast Zalando zoeken ook andere webshops naar manieren om thuislevering betaald te maken, nu de populariteit van e-commerce tot ongekende hoogte stijgt. Zo rekent bol.com tegenwoordig 2,99 euro verzendkosten voor bestellingen onder de twintig euro, tenzij je een ‘Select’-klant wordt voor 9,99 euro per jaar. 

Volgens transporteconoom Roel Gevaers (Universiteit Antwerpen) houdt Zalando het waarschijnlijk niet bij de langeafstandsvergoeding. “Zeker nu we ook grotere en zwaardere zaken bestellen”, zegt hij tegen het Belgische dagblad. “Want de tijd dat we enkel kleine artikelen bestelden, is sinds de coronacrisis voorbij.” Daarnaast moeten veel bedrijven volgens Gevaers investeren in elektrische bestelwagens om ook op de lange termijn nog de binnenstad in te mogen. “Je kan er gif op innemen dat de klant daarvoor zal opdraaien en dat je in de toekomst zal moeten betalen voor leveringen aan huis.”