Modeketen Shoeby liep vorig jaar door de coronacrisis tientallen miljoenen euro's omzet mis. Dat zegt oprichter Mieke van Deursen in een interview met de Volkskrant.
De steunpakketten van de overheid (NOW) dekken bij Shoeby slechts veertig procent van de loonkosten, stelt Van Deursen. De modebranche gaat met pieken en dalen, Shoeby kan in sommige kwartalen niet de noodzakelijke twintig procent omzetverlies aantonen. Als grote speler (Shoeby heeft 230 winkels) komt de keten niet in aanmerking voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL), die bedoeld is voor het midden- en kleinbedrijf. "Alleen enkele franchisenemers kunnen er gebruik van maken." Bovendien heeft Shoeby voor miljoenen euro's aan voorraad liggen. Van Deursen pleit voor volledige compensatie voor de voorraden.
De winkels van Shoeby zijn alleen geopend voor het ophalen van pakketjes van DHL. Kleding die online bij Shoeby is gekocht, mag niet worden afgehaald. "Ik vind het een rare kronkel in de coronawetgeving." Van Deursen vreest dat ze nog meer in de kosten moet gaan snijden als de lockdown langer aanhoudt. "Je ziet je levenswerk door je handen glippen. Ik besef dat de regering voor helse dilemma's staat, maar ik voel me als ondernemer ook in de steek gelaten." Als Shoeby in maart nog niet open is, zijn de gevolgen volgens Van Deursen niet te overzien. Ze vreest sowieso een enorme kaalslag in de winkelstraat.
Eind februari staan openingen van nieuwe winkels gepland. Volgens zoon Mitch van Deursen, inmiddels de ceo bij Shoeby, lijkt het er vooralsnog op dat die openingen gewoon doorgaan. "Het zijn verplichtingen waar we niet onderuit kunnen", zegt hij tegen RetailNews.
Ton Kelders 22 jan, 14:46
Jeroen In ‘t Veld 19 jan, 17:04
Winston van Meerdamp 18 jan, 22:09
Menno Ammerlaan 18 jan, 20:19
P T 18 jan, 13:32
p G 18 jan, 13:23