Sinds vorig jaar heeft Drogisterij Verbeek een dak vol zonnepanelen, waarmee het bijna zelfvoorzienend is in zijn energieverbruik. Dankzij de leaseconstructie van Zelfstroom kwam daar geen cent financiering aan te pas.

In Andel, in het noordelijkste puntje van Noord-Brabant, tussen Dordrecht en Den Bosch, ligt een goed bewaard geheim:  een traditionele drogisterij, waar de tijd op het eerste gezicht lijkt te hebben stilgestaan. Maar niets is minder waar.

Kwaliteit, service en advies
Drogisterij Verbeek is een echt familiebedrijf. Na de oprichting in 1973 heeft Dirk het – samen met zijn vrouw Bernadette – in 2006 volledig overgenomen van zijn ouders, en is er aan de drogisterij ook een schoonheidssalon en bakkerij toegevoegd. Dirk werkt al sinds begin jaren negentig in de zaak. Waar mensen bij het online shoppen gewend zijn aan snel maar onpersoonlijk, staat hier de kwaliteit, service en vakkundig advies nog hoog in het vaandel. En dat wordt gewaardeerd. Er is een grote schare aan vaste klanten uit Andel en de dorpen eromheen.

Innovatie en verduurzaming
Dirk en Bernadette houden vast aan de traditionele kernwaarden, maar zijn daarentegen minstens even innovatief. Ze hebben het aanbod niet alleen uitgebreid, maar bieden ook ‘bewust winkelen’ aan: een online service in samenwerking met de groothandel. Voor Dirk was niet alleen innoveren qua aanbod een belangrijke pijler, maar ook verduurzaming. Zo stonden zonnepanelen al lang op zijn wensenlijst – iets wat sinds de renovatie van hun gedateerde dak ineens tot de mogelijkheden behoorde.

Zonnepanelen zonder investering
“Ik heb altijd aandacht gehad voor de vele mogelijkheden van verduurzaming – ik vind dat nou eenmaal heel belangrijk. We zijn begonnen met een nieuw dak, toen dat gerealiseerd was hebben we er geen gras over laten groeien – we zijn ons meteen gaan verdiepen in zonnepanelen”, vertelt Dirk. Via hun energieleverancier kwamen ze bij Zelfstroom terecht. Toen daar de mogelijkheden van zonnepanelenlease werden gepresenteerd, twijfelde Dirk geen moment. “Bij de lease van de panelen zit de verzekering en het onderhoud inbegrepen, dat vond ik veel aantrekkelijker dan kopen. Bovendien was er verder geen investering vereist. Mocht ik me bedenken dan kan ik ze tussentijds of achteraf overnemen – dus dat werkt heel flexibel.”
De 28 zonnepanelen werden op een zomerse dag in juli in één middag geplaatst, op het hoogste van de twee daken: dat van de schoonheidssalon. De drogist en schoonheidssalon zijn nu bijna zelfvoorzienend qua elektriciteit. En dat smaakt naar meer, aldus Dirk. “We willen uiteindelijk ook van het gas af, ooit willen we overstappen op een warmtepomp, maar daar is ons pand nu nog niet geschikt voor.”

Zonnig vooruitzicht
Over Zelfstroom kan Dirk kort zijn: “We zijn heel tevreden over deze samenwerking. We hadden een vast aanspreekpunt, het contact verliep daardoor dus heel prettig. De communicatie was duidelijk, de informatie was helder en het resultaat is helemaal mooi. Ik kijk geregeld online naar de opbrengst, dat is leuk om te zien. Ik verheug me nu al op het zonnige seizoen.” 

Benieuwd wat zonnepanelen jou kunnen opleveren? Kijk dan op www.zelfstroom.nl/retail of whatsapp je jaarlijks verbruik, postcode + huisnummer naar 085 20 10 165 en ontdek direct wat jij kunt besparen.