INretail is tevreden met de extra steunmaatregelen van het kabinet voor winkeliers die getroffen worden door de coronacrisis. De brancheorganisatie van non-foodwinkels vindt dat de banken nu ook over de brug moeten komen.

Zo komt het kabinet met een voorraadvergoeding van 21 procent tot maximaal 200 duizend euro. "Het kabinet erkent de benarde positie van winkels die met onverkochte voorraden zitten." Eerder gold de horecavergoeding van 2,8 procent. Ook is INretail blij met een hogere vergoeding voor vaste lasten en dat meer bedrijven daar gebruik van kunnen maken. De brancheorganisatie vindt het goed dat er meer oog is voor starters, maar wijst erop dat er nog steeds bedrijven tussen wal en schip vallen. Ook is INretail te spreken over de hogere NOW-subsidie waarmee werkgevers hun personeel kunnen doorbetalen.

INretail vindt dat banken nu over de brug moeten komen. "Een gigantisch probleem blijft de liquiditeits- en financieringspositie van winkels die met een nieuw verkoopseizoen te maken hebben. Het risico van een tsunami aan faillissementen en ontslagen bij vooral mode-, schoenen- en sportwinkels blijft levensgroot." Volgens de brancheorganisatie houden banken stevig de hand op de knip. "Zo worden massa's in de kern heel gezonde ondernemingen kapot gemaakt."

Voor het totale steunpakket, met onder meer ook kredieten voor een doorstart en diverse belastingmaatregelen, trekt het kabinet 7,6 miljard euro uit.