INretail tevreden met extra steunmaatregelen, 'banken nu ook aan zet'

INretail tevreden met extra steunmaatregelen, 'banken nu ook aan zet'

INretail is tevreden met de extra steunmaatregelen van het kabinet voor winkeliers die getroffen worden door de coronacrisis. De brancheorganisatie van non-foodwinkels vindt dat de banken nu ook over de brug moeten komen.

Zo komt het kabinet met een voorraadvergoeding van 21 procent tot maximaal 200 duizend euro. "Het kabinet erkent de benarde positie van winkels die met onverkochte voorraden zitten." Eerder gold de horecavergoeding van 2,8 procent. Ook is INretail blij met een hogere vergoeding voor vaste lasten en dat meer bedrijven daar gebruik van kunnen maken. De brancheorganisatie vindt het goed dat er meer oog is voor starters, maar wijst erop dat er nog steeds bedrijven tussen wal en schip vallen. Ook is INretail te spreken over de hogere NOW-subsidie waarmee werkgevers hun personeel kunnen doorbetalen.

INretail vindt dat banken nu over de brug moeten komen. "Een gigantisch probleem blijft de liquiditeits- en financieringspositie van winkels die met een nieuw verkoopseizoen te maken hebben. Het risico van een tsunami aan faillissementen en ontslagen bij vooral mode-, schoenen- en sportwinkels blijft levensgroot." Volgens de brancheorganisatie houden banken stevig de hand op de knip. "Zo worden massa's in de kern heel gezonde ondernemingen kapot gemaakt."

Voor het totale steunpakket, met onder meer ook kredieten voor een doorstart en diverse belastingmaatregelen, trekt het kabinet 7,6 miljard euro uit.

Reacties 7


Ton Kelders 22 jan, 13:49

De eerste lockdown zorgde al maanden voor een omzet verlies van 70% tot 100% en die hebben geprobeerd goed te maken in 3e kwartaal en daar wordt nu iedereen voor gestraft omdat de min omzet berekend wordt over het hele 4e kwartaal ,de gemiste omzet in de beste weken van het jaar wordt daarmee dus niet gecompenseerd , ook de voorraad compensatie is o,o als je geen 20% min omzet hebt. De berekening betreffende de overgebleven voorraad wordt gedaan over de gemiste omzet van Q4 , dat is appels met peren vergelijken wat ook de ondernemingen die geen 20% min hadden krijgen dus ook niets van hun verouderde voorraad terwijl door het gemis in december/jan zeker €100.000 per winkel is dus de inkoopwaarde daarvan hangt er nog en is waardeloos geworden . Eenvoudig zou het zijn om de strop van de voorraad afgezet tegen de inkoopwaarde voor 20% te vergoeden. Maar dat komt het kabinet duurder te staan vandaar hun achterlijke berekening waar ik Nooit akkoord mee had gegaan.


Machiel R 22 jan, 15:52

Ton ik vrees dat je de NOW regeling niet helemaal juist leest. In wat je hierboven schrijft zitten onjuiste aannames. NOW 3.1 is al gesloten maar daar had je zeker mogelijkheden.


Alexander Vos 22 jan, 15:53

@ Ton Kelders....wat kun jij toch vreselijk zeiken. Wees blij dat je in Nederland woont. Dat de regering hier met een solide steunpakket komt. Ik begrijp dat ze het niet iedereen naar de zin kunnen maken, maar zo ontevreden zoals jij reageert....ze hoeven het niet te doen he??


P M 22 jan, 19:48

Alexander Vos en zit niet zo negatoief te reageren op Ton Kelders,.
Hou toch op . Kan wel zien dat jij niet getroffen bent en waarschijnlijk iedere maand je salaris krijgt?
Ondernemers verzuipen en de geboden steun is echt niet in verhouding met de schade
Werknemers krijgen 100% loon en voelen niks. Bij ondernemers gaat het er met enorme bedragen uit en de hulp is minimaal
"we moeten het samen doen "zeggen ze. Maar dat is een grote leugen


Alexander Vos 23 jan, 08:56

@ P M...nee, ik heb ook een eigen herenkledingzaak, en nee, ook ik moet mijn eigen salaris ophoesten, en ja, ook ik weet dat de geleden schade groter is dan de vergoeding. En ja, ook ik weet dat werknemers er (nog) niets van voelen, en ja, ook bij mij staat het water tot de lippen, omdat de herenmodebranche zwaarder getroffen is dan menig ander segment in de retail.
Maar ik weet ook, en dat is een keuze geweest, dat ik als ondernemer nu eenmaal een risico loop. Ondanks het feit dat dit overmacht is en niemand hier wat aan kan doen, ben ik blij met iedere vorm van steun die ik krijg.
Vergis je niet, maar samen met Duitsland hebben wij hier in Nederland een steunpakket dat menig ander land niet kent. Mijn reserves zijn ook volledig weg, maar ik weet dat het einde straks in zicht is en dan krabbelen we weer op.
Probeer dus je energie te steken in reparaties aan de voorkant(inkoop, verhuur, belasting) en tot goede afspraken te komen. Van de regering hoef je niet te verwachten dat ze je gaan redden, ze kunnen enige steun verlenen, maar de keten zal het zelf moeten oplossen.


Ron Bos 24 jan, 23:11

Ton Kelders, ben het met je eens. Echte ondernemers hebben zich in oktober en november de klere gewerkt om omzetverlies van de lockdown nog enigszins te compenseren. Hierdoor geen 30% omzetdaling voor hele 4e kwartaal. En dus geen enkele (!) compensatie. Maar wel een gemiste omzet in december. Waarom december niet alleen meten? (In oktober en november mochten winkels verkopen).
Zelfde voor januari (maand meten ipv heel Q1). Het lijkt erop dat vooral grote bedrijven en bedrijven die al langer noodlijdend zijn voor subsidies in aanmerking komen. En dat vele kleine ondernemers dreigen om te vallen. Maar wie bekommert zich daarover?!


P S 27 jan, 22:04

Ja dat klopt inderdaad de kleine ondernemers worden totaal niet gehoord !
En pakken overal naast maar ook die hebben hulp nodig .
Niemand heeft hier om gevraagd en hopelijk is het eind inzicht ....

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!