Hoe grijs is de goedkoopste energieleverancier?

Hoe grijs is de goedkoopste energieleverancier?

Sinds een aantal jaren kennen we in Nederland het verschil tussen groene stroom en grijze stroom. Groene stroom is stroom die duurzaam opgewekt wordt, bijvoorbeeld door middel van windturbines of zonnepanelen. Vroeger werden vooral fossiele brandstoffen gebruikt om stroom op te wekken, deze variant noemen we tegenwoordig grijze stroom. Wanneer je via de energievergelijker de goedkoopste leverancier gaat opzoeken, is van belang dat je weet of je te maken hebt met groene of grijze stroom. De tarieven van die twee varianten verschillen namelijk en in veel gevallen geldt dat groene stroom vooralsnog iets duurder is dan grijze stroom. Maar houdt dat ook in dat de goedkoopste energieleverancier de minst groene is?

Eerlijk vergelijken
Het korte antwoord op de hierboven gestelde vraag luidt: nee. Energieleveranciers zijn er vrij om te bepalen welke tarieven ze voor de geleverde stroom in rekening brengen. Natuurlijk houden ze daarbij de concurrentiepositie nauwlettend in het oog. Maar omdat alle leveranciers een tarief voor groene stroom en een tarief voor grijze stroom hanteren, kan niet worden gesteld dat een goedkope energieleverancier per definitie minder groen is. Je zult echter wel, als je een eerlijke vergelijking tussen de leveranciers wilt maken, de tarieven uit dezelfde categorie met elkaar moeten vergelijken.

Sjoemelstroom
Bij groene stroom horen een groencertificaat en een stroometiket. Op basis van deze documenten, die door de Nederlandse organisatie CertiQ verstrekt worden, toont een energieleverancier aan dat de geleverde stroom groen is. Als consument kun je op basis hiervan namelijk precies zien uit welke duurzame bronnen de groene afkomstig is. Het moet praktijken met zogenoemde sjoemelstroom voorkomen. Deze term wordt gebruikt voor grijze stroom die alsnog als groene stroom verkocht wordt. Dat zit zo: in bepaalde landen hebben energieproducenten soms meer groencertificaten dan ze feitelijk aan stroom in de lokale markt zetten. Als die bedrijven deze certificaten gaan verhandelen, kunnen andere aanbieders hun grijze stroom via een omweg alsnog als groene stroom verkopen. Het stroometiket zorgt ervoor dat je precies weet waar en hoe de stroom is opgewekt.

Toekomstbeeld
Het is de bedoeling om over pakweg dertig jaar alleen nog maar groene stroom op de markt te hebben. Daarvoor moet nog heel wat gebeuren. Grote energiebedrijven investeren momenteel fors in de plaatsing van windturbines en de aanleg van zonneparken. Het spreekt voor zich dat de hoge kosten, die daarmee gemoeid zijn, via de stroomtarieven teruggewonnen worden. Daarom is groene stroom duurder.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!