900 winkels minder aan einde van coronajaar

900 winkels minder aan einde van coronajaar

Het aantal fysieke winkels is in 2020 met 900 afgenomen. Op 1 januari 2021 waren er nog 85,5 duizend fysieke winkels in ons land. Dat meldt het CBS.

De afname ligt in lijn met de gemiddelde daling sinds 2010, waardoor de impact van de coronacrisis op het aantal winkels nog niet zichtbaar is. Sinds 2010 nam het aantal stenen winkels af met 13.540, een daling van bijna veertien procent. 

De daling was het sterkst zichtbaar bij winkels in non-foodproducten (in totaal 1,3 procent). Daarvan daalden winkels in lectuur en schrijfwaren het sterkst (-5 procent). Het aantal boekwinkels daalde met 2,5 procent. Ook waren er minder kleding- en schoenenwinkels. Groentewinkels en winkels in audio- en video-opnamen namen relatief sterk af. 

Winkels in computers en software stegen het sterkst (+2,5 procent). Daarnaast waren er ook meer warenhuizen (+2,2 procent), winkels in overige voedingsmiddelen (+1,5 procent) en winkels in brood, banket en zoetigheid (+1,5 procent). Het aantal supermarkten bleef min of meer gelijk. 

Winkeldichtheid
Afgelopen jaar is daarnaast de winkeldichtheid in 61 procent van de Nederlandse gemeenten afgenomen. De sterkste daling is te zien in Hendrik-Ido-Ambacht, waar de winkeldichtheid met dertien procent afnam. De sterkste stijging is te zien in Grave (+12 procent).

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!