Winnaar/verliezer van de week: Vinted en HEMA

Retail kent succesverhalen en mislukkingen, iedere dag weer. RetailTrends licht elke vrijdag een winnaar en een verliezer uit, gebaseerd op het nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Vinted en HEMA.

Winnaar: Vinted
Wat een paar jaar geleden misschien nog als suf werd bestempeld is nu helemaal in trek: tweedehands kleding. De app Vinted leeft van deze nieuwe trend en doet het niet voor minder. Onlangs heeft het bedrijf nog 250 miljoen euro opgehaald tijdens een nieuwe financieringsronde. Het opgehaalde geld gaat onder meer gebruikt worden voor uitbreiding binnen en buiten Europa. Om de groei bij te kunnen houden, heeft Vinted veel medewerkers aangenomen. In de afgelopen twaalf maanden nam het personeelsbestand met 75 procent toe, tot ruim zevenhonderd werknemers. Het bedrijf wordt inmiddels gewaardeerd op 3,5 miljard euro door investeerders. De financieringsronde werd geleid door EQT Growth. Ook de vijf vorige hoofdinvesteerders deden mee. Vinted wil ook de gebruikerservaring verbeteren, onder meer op het gebied van veiligheid, betalingen en functies. Ondanks deze grote investering is het bedrijf nog niet winstgevend en ceo Thomas Plantenga is niet van plan daar op korte termijn iets aan te veranderen. “Hoe meer succes, hoe langer we rond de nul of onder de nul blijven draaien....

Retail kent succesverhalen en mislukkingen, iedere dag weer. RetailTrends licht elke vrijdag een winnaar en een verliezer uit, gebaseerd op het nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Vinted en HEMA.

Winnaar: Vinted
Wat een paar jaar geleden misschien nog als suf werd bestempeld is nu helemaal in trek: tweedehands kleding. De app Vinted leeft van deze nieuwe trend en doet het niet voor minder. Onlangs heeft het bedrijf nog 250 miljoen euro opgehaald tijdens een nieuwe financieringsronde. Het opgehaalde geld gaat onder meer gebruikt worden voor uitbreiding binnen en buiten Europa. Om de groei bij te kunnen houden, heeft Vinted veel medewerkers aangenomen. In de afgelopen twaalf maanden nam het personeelsbestand met 75 procent toe, tot ruim zevenhonderd werknemers. Het bedrijf wordt inmiddels gewaardeerd op 3,5 miljard euro door investeerders. De financieringsronde werd geleid door EQT Growth. Ook de vijf vorige hoofdinvesteerders deden mee. Vinted wil ook de gebruikerservaring verbeteren, onder meer op het gebied van veiligheid, betalingen en functies. Ondanks deze grote investering is het bedrijf nog niet winstgevend en ceo Thomas Plantenga is niet van plan daar op korte termijn iets aan te veranderen. “Hoe meer succes, hoe langer we rond de nul of onder de nul blijven draaien. We zijn dus erg op ons gemak als we niet winstgevend zijn en ik hoop dat het nog een paar jaar zo blijft.” 

Verliezer: HEMA
Dat de coronacrisis HEMA hard raakte, was bekend. Maar nu weten we ook hóé hard. De warenhuisketen sloot het boekjaar af met een omzet van 1,06 miljard euro, een daling van 15,5 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het nettoverlies kwam uit op 214,8 miljoen euro. In 2019 stond HEMA nog 117,4 miljoen euro in het rood. De grote verliezen wijt de retailer behalve aan de gevolgen van corona ook aan eenmalige herstructeringskosten en (her)financieringskosten. Een positieve noot aan het verhaal is dat door een financiële herstructurering de schuld waar HEMA onder gebukt gaat met de ruim de helft daalde en de rentelasten zelfs met meer dan tachtig procent. Ook ziet de retailer sinds de heropening van de winkels op 28 april voorzichtig herstel. De omzet in de winkels ligt nu boven het niveau van dezelfde periode in 2019. Door daarnaast per 1 juni maar liefst vier nieuwe mensen aan het directieteam toe te voegen – dat zal bestaan uit zeven mensen met aan het hoofd ceo Saskia Egas Reparaz – hoopt het bedrijf ook weer in beter vaarwater te komen. 

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Word member van RetailTrends

€ 10,- voor de eerste maand

Word member van RetailTrends en krijg;
✅ toegang tot alle premium content;
✅ het RetailTrends-magazine (print + online);
✅ korting op RetailTrends-events.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!