België: Standaard opent 100ste boekwinkel

Begin jaren tachtig was de Belgische boekhandelketen Standaard op sterven na dood, maar inmiddels heeft het zijn honderdste winkel geopend. Sinds die moeilijke periode laat Standaard spectaculaire cijfers zien, met jaarlijkse omzetstijgingen van 10 tot 12 procent. Een op de drie boeken in België wordt in een Standaard-filiaal gekocht.

Algemeen directeur Frans Schotte zegt dat de formule nog niet uitgegroeid is. Hij verwacht dat er met het huidige concept ruimte is voor in totaal 115 tot 120 winkels in Vlaanderen. Op Franstalig grondgebied waagt de winkel zich niet. Schotte: “Wallonië: dat is een andere wereld."

Wel heeft Standaard Boekhandel het ooit in Nederland geprobeerd, met acht vestigingen. Dat avontuur was echter van korte duur. Er was teveel concurrentie en te weinig naamsbekendheid, dus stootten de Belgen de Nederlandse winkels al binnen enkele jaren af.

Wel heeft Schotte andere uitbreidingsplannen. “We hebben bijvoorbeeld onlangs in Antwerpen een boekenwinkel geopend die alleen maar reisboeken verkoopt. Dat was in samenwerking met reisorganisator TUI. Dat zou een strategie voor de toekomst kunnen zijn. We denken ook aan een reeks shops-in-the-shop: in tuincentra openen we dan een boekenwinkel die gespecialiseerd is in boeken over bloemen en planten. Of in een speelgoedwinkel eentje die alleen maar kinderliteratuur verkoopt.''

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!