“Grip op verzuim” is een term die veelomvattend is voor een werkgever. Hoe krijg je op efficiënte wijze weer grip op verzuim, hoe werkt verzuimpreventie op zijn best en met welke cruciale aspecten moet je rekening houden? Een arbodienst specialiseert zich niet alleen in het terugdringen van verzuim, maar ook op de preventie daarvan. De beste weg om dat te doen is door te kijken naar de mens, niet naar de aandoening.
Arbodienst zet de mens op 1
Ieder mens heeft een innerlijke drive die direct gelinkt is aan het behalen van persoonlijke doelen. Vanuit daar ontstaat er logischerwijs een bepaalde vorm van productiviteit op de werkvloer. Gelukkig zijn, is één van die doelen.
Raakt een werknemer zijn drive kwijt, dan heeft dat vaak veel meer achterliggende redenen dan op voorhand gezien wordt. Samen met een bedrijfsarts kan deze de redenen naar boven krijgen middels effectieve coaching en gespreksvoering. De bedoeling hiervan is dat een werknemer weer veerkrachtig leert om te gaan met de fysieke, mentale, spirituele en sociale uitdagingen van het leven. Een arbodienst neemt veerkracht altijd als speerpunt bij verzuimpreventie.
Duurzame inzetbaarheid als prioriteit
Vanuit de arbodienst ligt het oog bij verzuimpreventie altijd op duurzame inzetbaarheid. Dit houdt in dat er altijd gekeken wordt naar de beste manier om een werknemer langdurig aan het werk te krijgen op een plek waar zij gelukkig worden. Dit is niet alleen fijn voor de werknemer, maar ook voor de werkgever. Met meer plezier in het werk en een goede balans tussen werk en privé ervaart een werknemer meer werkgeluk en kan deze veel productiever zijn, zodat een eventuele terugval uitgesloten wordt.
De bedoeling is dat zij hierdoor weer de regie in eigen handen krijgen en hun eigen veerkracht vergroten. Een bedrijfsarts kan hier een grote rol bij spelen.
De belangrijke rol van een bedrijfsarts
Een bedrijfsarts heeft een belangrijke rol binnen de arbodienst. Deze heeft meerdere taken die als doel hebben om de werknemer weer eigen regie te geven. Een bedrijfsarts is zowel medisch expert als coach en adviseur. Essentiële rollen die een werknemer gevraagd en ongevraagd advies geven. Waar heeft een werknemer behoefte aan, waar loopt deze tegen aan en welke doelen wil hij of zij behalen? Er wordt echt naar de mens gekeken, niet naar de problemen of aandoeningen van die persoon.
Daarnaast staat een bedrijfsarts er nooit alleen voor, maar kan een Adviseur Arbeid en Gezondheid (AAG) onafhankelijk, deskundig advies geven over verzuimbegeleiding, preventie en re-integratie. Ook de AAG gaat waar nodig in gesprek met een werknemer om ervoor te zorgen dat deze de juiste begeleiding krijgt. Een optimale samenwerking met maar één doel: veerkracht terugbrengen en behouden.
Van verzuim naar veerkracht met een optimale samenwerking
Binnen een arbodienst werken niet alleen de bedrijfsarts en de AAG, maar zijn er diverse specialisten die onderling met elkaar samenwerken. Een eventuele mogelijkheid is bijvoorbeeld het inschakelen van een casemanager. Deze ontlast de werkgever, doordat hij alle verzuimprocessen voor hem managet. Hieronder vallen onder meer het bewaken van het re-integratieproces, schadelast beperking van ziekteverzuim, coaching van de leidinggevende en het beheren van de procesgang van het eerste en tweede ziektejaar.
Al deze professionals hebben het doel om de werknemer in kwestie terug in zijn eigen kracht te zetten, algemeen verzuim te voorkomen en veerkrachtigheid te waarborgen binnen de organisatie waar hij of zij zich bevindt.
Een deskundige arbodienst omarmen? Kies ook voor de mens
Bent u op zoek naar een deskundige arbodienst die het werkgeluk bij medewerkers terug kan brengen en duurzame inzetbaarheid kan realiseren? Rienks Arbodienst is een geregistreerde arbodienst die u kan voorzien van gedegen advies, coaching en professionele ondersteuning.
Reacties 0