'Webwinkels wanbetalers bij retouren' 

'Webwinkels wanbetalers bij retouren' 

Webwinkels blijven moeite hebben met de regels omtrent terugbetalen bij geretourneerde producten. Meer dan de helft betaalt te laat of te weinig terug, dat blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond. 

De Consumentenbond bestelde ruim zeshonderd producten bij meer dan tweehonderd webwinkels. Bij elke webwinkels werden drie artikelen besteld die binnen veertien dagen werden teruggestuurd. 

Ruim een derde van de webwinkels betaalt een retour niet terug binnen de daarvoor geldende veertien dagen. Eén bestelling wordt te laat of helemaal niet terugbetaald. Onder andere Kwantum, Leen Bakker, ICI Parix XL en Kruidvat gaan hiermee de mist in. 

Ook moeten consumenten bij een retour het volledige aankoopbedrag terugkrijgen, vaak inclusief bezorgkosten. 29 procent betaalt van minimaal één bestelling de bezorgkosten niet terug. Eén op de tien webshops betaalt zelfs bij geen enkele retour de bezorgkosten terug. Onder de wanbetalers bevinden zich grote retailers als BCC, de Bijenkorf en Marks & Spencer. 

Reden voor de wanbetaling bij retouren zijn drukte (onder ander door corona), verhuizingen, bedrijfsovernames, ICT-problemen en nieuw, niet-ingewerkt personeel. 

De helft van de onderzochte webwinkels heeft een keurmerk van Thuiswinkel Waarborg of Webshop Keurmerk. Thuiswinkel laat aan de NOS weten dat webwinkels de regels zouden moeten volgen. Al zijn er volgens de branchevereniging soms wel plausibele redenen voor de wanbetaling. "Soms spelen weekenden of feestdagen een rol, en soms heeft de consument niet eerst een retourmelding gedaan", zegt directeur Marlene ten Ham. Thuiswinkel gaat in gesprek met leden die slecht uit de test komen. 

Het aantal overtreders is vrijwel gelijk aan dat van 2019. Maar het percentage winkels dat álle bestellingen te laat terugbetaalde is gehalveerd van zestien naar zeven procent.

Reacties 2


ikke weet het 25 okt, 17:31

Heel deze wetgeving klopt natuurlijk niet.
Wanneer een klant iets in een winkel koopt, dan is het aan de verkoper of dit geruild mag worden, dit is gewoon de wet.
Wat je er van vindt is een andere vraag.

Dan een webshop bestelling, mensen bestellen maar lukraak, en weten vaak niet eens wat en bij wie ze iets bestellen.
Wanneer het dan retour gestuurd wordt, dan is het niet meer dan terecht dat de aankoopkosten retour gestort worden.

Ik vind dat de verzendkosten zowel naar als retour van de klant altijd voor rekening van de klant zijn, deze kosten kan een winkelier namelijk nergens vergoed krijgen.

Wanneer ik met mijn auto naar de stad ga, en ik ga het betreffende artikel later ruilen, dan krijg ik ook mijn benzinegeld en parkeer geld niet terug.
Wanneer dit gelijk getrokken wordt, ik bedoel hiermee dat de verzendkosten altijd voor de klant blijven, dan zal de klant niet zoveel onnodige bestellingen doen, en misschien weer sneller naar de winkel terugkeren.


Hans van Hoven 28 okt, 19:00

Hoi, ik heb hetzelfde aan de hand gehad met een grote webwinkel (ik zal de naam niet noemen hier want weet niet of dat mag). Ik had een elektronisch product online gekocht en toen teruggestuurd en het retour was wel verwerkt maar de betaling kwam maar niet. Vele mailtjes aan de klantenservice hielpen ook niet. Ik heb toen incassobureau Incassocenter ingeschakeld en zij hebben mijn geld alsnog teruggehaald. Toch erg dat je een incassobedrijf moet inschakelen om van een webwinkel je geld moet terugkrijgen. Het is gelukkig wel gelukt en heeft me ook niets gekost (behalve hoofdpijn door die webwinkel dan).

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!