Problemen met legionella voorkomen

In een kantoorpand of overheidsinstelling is het belangrijk om alle aanwezigen te beschermen tegen mogelijke bedreigingen. Zorgen voor legionellapreventie is daar een voorbeeld van. Dat doe je door een legionella beheersplan op te stellen. Daarvoor zijn wettelijke normen vastgesteld. Daarom is het slim om dit plan samen met een expert te maken. Dit geeft je de zekerheid dat de kwaliteit van het water op orde is. Wil je een goede aanpak? Dan is het in ieder geval slim om de volgende zaken in het oog te houden. Zo blijft het water altijd goed op orde.

Eerst de situatie analyseren
Het begint altijd met het doen van een analyse. Daarmee is te bepalen welke risico’s zijn met het oog op legionella. Dit is nodig om een goed beheersplan op te kunnen stellen. Daarbij wordt dan ook gezorgd dat aan de wettelijke normen wordt voldaan. Dit is ook gewoon terug te zien aan de certificering die het plan krijgt. Dit maakt het ook zo belangrijk om met een echte kenner te werken. Het is juist ook de manier waarop je zorgt dat alle problemen met een goede oplossing uit de wereld worden geholpen en het water gewoon veilig te gebruiken is in het pand.

Werken met een kenner
Werken met een specialist op het gebied van beheersplannen brengt zo de nodige voordelen met zich mee. Zo wordt alles volgens de wettelijke normen aangepakt. Dit geeft veel zekerheid. Daarnaast wordt ook gekeken naar andere vormen van preventie. Dit betekent dus dat de problemen ook niet snel zullen terugkeren. Het is daarbij fijn om gebruik te kunnen maken van specialisten met ervaring. Die weten namelijk precies waarop gelet moet worden. Ook verborgen zaken worden goed bekeken. Zo hoef je niet op een later moment voor verrassingen te staan.

Het probleem met legionella
Het is wel goed om te begrijpen wat het probleem met legionella precies inhoudt. Het is een bacterie die in zoetwater voorkomt. Het kan bij stilstaand water tussen 25 en 55 graden Celsius heel gemakkelijk groeien. Het komt mee met waternevel en kan daardoor ingeademd worden. Dit kan ernstige ziekteverschijnselen met zich meebrengen. Vooral op openbare plaatsen komt dit vaak voor. Dat komt omdat hier veel stilstaand water in waterleidingen blijft zitten de bacterie dus meer kans heeft om te groeien. Zeker wanneer het systeem wat ouder wordt is dit het geval. Dat maakt beheersen zo belangrijk.

Zorgen dat alles voldoet
Het is belangrijk om te weten dat legionellapreventie wettelijk is vastgelegd. Wie dus op plekken actief is, waarvan gesteld is dat deze aan de eisen moeten voldoen, heeft dus een zorgplicht om dit voor elkaar te krijgen. Er moet worden gezorgd dat alles goed op orde is gebracht en er zal regelmatig worden gecontroleerd door inspecteurs of alles nog wel aan de normen voldoet. Het is mogelijk om gewoon in de wetgeving terug te zien wat deze normen zijn. Aan de hand daarvan is dan te bepalen wat de mogelijkheden zijn voor de organisatie.

Een goed plan maken
Het is nu alleen nog zaak om een goed plan te maken. Schakel daarvoor een kenner in. Wanneer je werkt met een professional, dan kan deze een goede risicoanalyse doen. Die kan dan vervolgens worden gebruikt om een goed beheersplan te maken. Daarin staat welke maatregelen genomen moeten worden en waarom. Op die manier is de besmetting met legionella te voorkomen of in ieder geval in grote mate te beperken. Dit kan allerlei zaken omvatten, van regelmatig controleren tot zo nu en dan doorspoelen. Wie het op deze manier aanpakt, kan zeker zijn dat alles gewoon naar behoren werkt. 

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meest gelezen


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!