'Mogelijk 500 supermarkten failliet door verkoopverbod tabak'

'Mogelijk 500 supermarkten failliet door verkoopverbod tabak'

Als supermarkten vanaf 1 januari 2024 geen tabak meer mogen verkopen, gaan mogelijk vijfhonderd supermarkten failliet. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid.

Het gaat vooral om kleine supermarkten in dorpen, waarvoor de tabakverkoop belangrijk is. Ze halen er gemiddeld veertien procent van de omzet uit. Klanten zouden niet alleen hun sigaretten dan elders gaan halen, maar ook hun boodschappen.

Als de lokale supermarkt verdwijnt, wordt het volgens de onderzoekers van SEO Economisch Onderzoek ook rustiger bij andere winkels en horeca. "De sluiting kan daardoor negatieve gevolgen hebben voor de leefbaarheid in buurten en kleine kernen."

Eerder bleek uit een enquête van het Vakcentrum al dat veel dorpssupermarkten in grote problemen dreigen te komen als ze geen sigaretten meer mogen verkopen. Ruim de helft van de bijna zeshonderd respondenten gaf aan dat een verkoopverbod een gevaar vormt voor de continuïteit van het bedrijf.

Het is de bedoeling dat er op termijn alleen nog tabak mag worden verkocht bij tabaksspeciaalzaken. Vanaf 2030 zou de verkoop bij tankstations en gemakszaken moeten worden afgebouwd. De onderzoekers hebben vijf scenario's onderzocht. Blokhuis zegt dat wat hem betreft bij de keuze voor een scenario ook de bedrijfseconomische en sociale aspecten moeten worden meegewogen. Een volgend kabinet moet zich daarover buigen.

Reacties 4


Giel megens 12 feb, 20:00

Ik heb zelf een horeca bedrijf gehad 21 jaar op de zelfde locatie en ben nu met pensioen Ik rook zelf niet maar mijn taak is de mensen een leuke avond te verschaffen en daar rookt roken zeker bij anders rookten niet 85% van mijn gasten vervolgens zijn de niet rokers niet verplicht om naar mijn acemodatie te komen gebleken is dat Na het rook verbod heeft geen enkele niet roker meer een bezoek gebracht het aantal bleef het zelfde Ik werkte zonder personeel Misschien een harde opmerking maar het is de realiteit dat niet rokers minder van gezelligheid houden als rokers en minder het cafe bezoeken anders was het aantal niet rokers wel toegenomen En die 85% rokers moet zich aanpassen aan de 15% niet rokers en ik zelf had geen enkel probleem met roken Het is zwaar triest dat die 15% en de overheid uitmaken wat er in mijn gelegenheid gebeurt maak je een rook ruimte gaan de niet rokers bij de rokers zitten daar is het gezelliger en dan zit de uitbater alleen aan de bar en de darters staan zonder team maten aan het bord die zitten ook in het rook hok


Hans Mulder 30 dec, 22:36

Gerard van Gummigalgen,

kijk naar jezelf voordat je anderen bekritiseert. Hoeveel mensen gaan eerder dood doordat ze vaak naar fastfood restaurants gaan? Hoeveel kost dat ons aan zorg? Misschien rook jij niet, maar leef je verder heel ongezond.
Ik zelf heb nooit gerookt en nooit gedronken , maar mijn vrouw rookt wel en heeft geen inkomsten.
Ik ben erg gedupeerd door die belachelijke accijnsverhogingen en andere maatregelen, Mijn relatie en levensgeluk staat onder druk door de belachelijke maatregelen. Ik vind dat rokers het volste recht hebben om te mogen roken , die betalen ook veel belasting. Hopelijk gaat een nieuw kabinet de maatregelen terugdraaien.
Ik vind het wel goed dat je niet meer overal mag roken.


Leonard Van Liere 22 dec, 19:00

Het doet je een beetje denken aan de huilverhalen van de horeca toen het rookverbod er aan kwam. Velen zouden moeten sluiten, gingen failliet of zouden in één klap alle gezelligheid kwijt zijn, want rokers dat waren zulke gezellige mensen…… Vele uitbaters kozen de kant van de rokers ( zelf natuurlijk ook rokers) en gingen volkomen voorbij aan de andere gasten ( wel 60/70%) die tot op de dag van vandaag blij zijn dat het binnenroken verboden is, nu nog op het terras verbieden en we zijn klaar voor een rookvrije generatie en echte ondernemers


Gerard van Gummigalgen 21 dec, 21:49

Schandalig dat het eventuele faillissement van supermarkten erbij wordt gehaald om tabak te blijven verkopen.
Hebben we dan liever 20.000 doden PER Jaar aan roken, in plaats van eenmalig 500 faillissementen?

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!