'Mogelijk 500 supermarkten failliet door verkoopverbod tabak'

Als supermarkten vanaf 1 januari 2024 geen tabak meer mogen verkopen, gaan mogelijk vijfhonderd supermarkten failliet. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid.

Het gaat vooral om kleine supermarkten in dorpen, waarvoor de tabakverkoop belangrijk is. Ze halen er gemiddeld veertien procent van de omzet uit. Klanten zouden niet alleen hun sigaretten dan elders gaan halen, maar ook hun boodschappen.

Als de lokale supermarkt verdwijnt, wordt het volgens de onderzoekers van SEO Economisch Onderzoek ook rustiger bij andere winkels en horeca. "De sluiting kan daardoor negatieve gevolgen hebben voor de leefbaarheid in buurten en kleine kernen."

Eerder bleek uit een enquête van het Vakcentrum al dat veel dorpssupermarkten in grote problemen dreigen te komen als ze geen sigaretten meer mogen verkopen. Ruim de helft van de bijna zeshonderd respondenten gaf aan dat een verkoopverbod een gevaar vormt voor de continuïteit van het bedrijf.

Het is de bedoeling dat er op termijn alleen nog tabak mag worden verkocht bij tabaksspeciaalzaken. Vanaf 2030 zou de verkoop bij tankstations en gemakszaken moeten worden afgebouwd. De onderzoekers hebben vijf scenario's onderzocht. Blokhuis zegt dat wat hem betreft bij de keuze voor een scenario ook de bedrijfseconomische en sociale aspecten moeten worden meegewogen. Een volgend kabinet moet zich daarover buigen.

Reacties 2


Gerard van Gummigalgen 21 dec, 20:49

Schandalig dat het eventuele faillissement van supermarkten erbij wordt gehaald om tabak te blijven verkopen.
Hebben we dan liever 20.000 doden PER Jaar aan roken, in plaats van eenmalig 500 faillissementen?


Leonard Van Liere 22 dec, 18:00

Het doet je een beetje denken aan de huilverhalen van de horeca toen het rookverbod er aan kwam. Velen zouden moeten sluiten, gingen failliet of zouden in één klap alle gezelligheid kwijt zijn, want rokers dat waren zulke gezellige mensen…… Vele uitbaters kozen de kant van de rokers ( zelf natuurlijk ook rokers) en gingen volkomen voorbij aan de andere gasten ( wel 60/70%) die tot op de dag van vandaag blij zijn dat het binnenroken verboden is, nu nog op het terras verbieden en we zijn klaar voor een rookvrije generatie en echte ondernemers

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!