De Nederlandse detailhandel boekte in het eerste kwartaal veertien procent meer omzet dan in de eerste drie maanden van vorig jaar. De groei is volledig te danken aan non-foodretailers, blijkt uit CBS-cijfers.
Niet eerder was de kwartaalgroei van de Nederlandse retail op jaarbasis zo groot. De verklaring laat zich raden: begin vorig jaar zat Nederland vanwege corona in lockdown en waren veel winkels verplicht gesloten. De omzet van non-foodretail groeide daardoor met liefst 44 procent. Voedingswinkels zetten juist 0,8 procent minder om.
De grootste groei is te zien bij kledingwinkels. De branche zette in het eerste kwartaal 91 procent meer om in vergelijking met een jaar eerder. Ook schoenenwinkels (+66,8 procent) groeiden bovengemiddeld. Winkels in meubels en woninginrichting (+37 procent) en elektronica (+29,7 procent) profiteerden iets onder gemiddeld mee. Drogisterijen bleven tijdens de coronacrisis geopend en groeiden gestaag door, met zes procent.
Het personeelstekort in de retail is toegenomen, meldt het statistiekbureau verder. Aan het begin van het tweede kwartaal noemde bijna veertig procent van de detaillisten personeelstekort als belangrijkste belemmering in de bedrijfsvoering. Een kwartaal eerder was dat nog maar twintig procent. Zo’n sterke stijging van deze problematiek zag het CBS in geen enkele andere sector.
Het CBS meldt verder dat consumenten deze maand vrijwel even negatief zijn als in april. Het consumentenvertrouwen kwam uit op -47, tegen -48 vorige maand.
Herman Ruyter 20 mei, 12:33