Megamalls veroveren Rusland

In heel Rusland schieten megamalls als paddestoelen uit de grond. Die hebben dat te danken aan de florerende Russische middenklasse. De megamalls hebben formaten die in Nederland niet worden aangetroffen. Russen kunnen er voor bijna alles terecht. Van meubel- en keukenbedrijven, modewinkels en horecagelegenheden tot ijsbanen en andere leisureactiviteiten.

“Eigenlijk valt Rusland alleen maar te vergelijken met de Verenigde Staten”, zegt Allard Thiadens. Hij heeft de leiding over Megastore in de stad Kazan, achthonderd kilometer ten oosten van Moskou. Het winkelcentrum is bedacht door Ikea, dat er 200 miljoen dollar in investeerde. Maar behalve de meubelgigant zijn er nog 150 retailers te vinden in Megastore.

Het gemiddelde inkomen lijkt echter vrij laag, met zo’n 180 euro per maand. “Maar statistieken hier zijn nogal onbetrouwbaar. Traditioneel wordt er in Rusland veel meer geld verdiend dan er officieel naar buiten komt. Voorts zijn de woonlasten hier nog relatief laag. Dat maakt dat men netto relatief veel te besteden heeft," aldus Thiardens. “Het is jammer dat Rusland in Nederland nog steeds zo’n pr-probleem heeft. Als men het hier goed doet, valt er goud te verdienen.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!