Wehkamp en co klagen Staat aan

De postorderbedrijven Wehkamp, Neckermann en Otto zijn een kort geding tegen de Staat begonnen. Dat gebeurt in samenwerking met de Nederlandse Thuiswinkelorganisatie. Ze willen dat de kredietrente weer wordt verhoogd naar het oude niveau. Dat heeft een woordvoerder van de Thuiswinkelorganisatie gezegd.

Onlangs verlaagde minister Gerrit Zalm van Financiën de maximaal toegestane kredietrente. Naast de wettelijke rente mogen bedrijven nog maar twaalf procentpunten kredietvergoeding vragen, wat uiteindelijk neerkomt op zo’n zestien procent rente in totaal. Daarvoor kon de rente oplopen tot boven de twintig procent. Met de maatregel wil Zalm het aantal mensen dat in financiële problemen komt beperken.

De bedrijven zeggen “onevenredig hard te worden getroffen”, door de maatregel, en zelfs banen te moeten schrappen. En dat terwijl de renteverlaging volgens de Thuiswinkelorganisatie geen nut heeft. “De postorderbedrijven zijn verantwoordelijk voor hooguit één tot twee procent van alle schuldenaren. Mensen komen door heel andere dingen in de problemen, zoals het verlies van een baan of een echtscheiding.”

Zij zien dan ook meer in een aanpak, waarbij bedrijven inzicht krijgen in schulden die klanten bij meerdere bedrijven tegelijk opstapelen. Bijvoorbeeld door inzicht te krijgen in de gemeentelijke basisadministratie. Dat is nu echter nog niet toegestaan. Het kort geding dient vrijdag 14 april in Den Haag.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!