Rechtbank doet vandaag uitspraak over afkoelingsperiode Big Bazar 

Rechtbank doet vandaag uitspraak over afkoelingsperiode Big Bazar 

Big Bazar hoort vandaag of de winkelketen langer de tijd krijgt om zijn financiële problemen op te lossen. De winkelketen wil aanspraak maken op een zogenoemde afkoelingsperiode. 

Zo’n afkoelingsperiode biedt Big Bazar 4 maanden extra tijd om afspraken met schuldeisers te maken en te reorganiseren. De onderneming draait gedurende die termijn door, terwijl schuldeisers geen goederen of betalingen mogen opeisen. De schulden van de koopjesketen zijn inmiddels opgelopen tot rond de 30 miljoen euro. Het gaat om een combinatie van huurachterstanden, geleverde producten en onderhoudsdiensten.

Meerdere leveranciers en verhuurders hebben daarom een faillissementsaanvraag ingediend. Als de rechter in Leeuwarden het verzoek voor de afkoelingsperiode afwijst, dan kunnen de faillissementsaanvragen de dag erna weer worden opgepakt.

De afkoelingsperiode is onderdeel van een zogeheten Whoa-procedure. Bedrijven hebben daarmee sinds 2021 een extra mogelijkheid om een faillissement te voorkomen. De procedure is in het leven geroepen voor levensvatbare bedrijven met gezonde activiteiten, die vanwege hoge schulden in moeilijkheden zijn gekomen.  

Volgens incassojurist Joost Konings, die meerdere schuldeisers bijstaat, is er geen vertrouwen meer dat Big Bazar zijn schulden kan voldoen. Topman Heerke Kooistra is wel optimistisch. Hij laat weten aan de NOS dat er flink gesneden is in de kosten. "Van 23 verlieslatende winkels zijn er inmiddels 12 ontbonden. Er zijn nu gesprekken met twee financiers voor nieuw werkkapitaal."

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!