'Minder retailers stopten of gingen failliet' 

'Minder retailers stopten of gingen failliet' 

In vergelijking met het derde kwartaal in 2022 stopten er minder (-7 procent) bedrijven in de detailhandel. 

In het derde kwartaal van 2023 stopten 4.778 ondernemers met retailen: een stijging van 0,5 procent ten opzichte van het tweede kwartaal. In vergelijking met dezelfde periode in 2022 stopten er juist weer minder bedrijven (-7 procent) in de detailhandel. 

Dat blijkt uit het Trendrapport van de Kamer van Koophandel. De afgelopen 3 maanden sloten 696 mode- en kledingwebshops in Nederland de digitale deuren. Dat zijn er fors minder dan in het tweede kwartaal van dit jaar, toen er 1.658 webwinkels in mode stopten.

Stoppers en starters
Het afgelopen kwartaal kwamen er veel webshops voor in de top-10 van de meeste stoppers in het land. In aantallen stopten de meeste modewebshops (696). In andere categorieën waar de meeste webshops verdwenen, kwamen er ook weer veel nieuwe bij. Zo stopten er 575 webshops in huis- en tuinartikelen, maar kwamen er 1.228 bij. Hetzelfde geldt voor de webwinkels die voedingsmiddelen en drogisterijwaren verkopen: 312 stopten, 629 kwamen erbij. Het afgelopen kwartaal kwamen er vooral veel algemene webwinkels (1443) en webwinkels in vrijetijdsartikelen (562) bij.

Relatief gezien gingen sloten er ook veel fysieke winkels de deuren. Onder het hoogste aantal stoppers per 1.000 vestigingen, waren er veel huishoudelijke winkels (31 per 1.000 vestigingen), winkels in baby- en kinderkleding (42) en winkels in huishoudelijke artikelen (88) die de deuren moesten sluiten. Procentueel gezien zijn dat net zoveel sluitingen als de stoppende modewebshops, waar er per 1.000 vestigingen 31 stopten of failliet gingen.

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Sluit je net als 2.500 bedrijven aan bij de RetailTrends-community

Slechts €10 voor de eerste maand

Word member van RetailTrends en krijg;
✅ toegang tot alle premium content;

✅ het RetailTrends-magazine (print + online);

✅ net als 40.000 nieuwsbriefabonnees dagelijks het laatste nieuws in je mailbox;

✅ gratis vacactureplaatsingen op RetailTrends Jobs;

✅ korting op RetailTrends-events.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!