Brooklyn is een geliefde woonbuurt in New York. Het kloppend retailhart van dit stadsdeel is Williamsburg. Williamsburg staat bekend om z’n bloeiende creatieve cultuur, vintagewinkels, trendy bars en de ultraorthodoxe Joodse gemeenschap. Steeds meer grootwinkelbedrijven, hippe merken en luxespelers uit Soho, Meatpacking en Midtown openen naast de lokale helden en knusse koffiezaken.

 

Ook Williamsburg heeft Nederlandse wortels. De West-Indische Compagnie (WIC) kocht in 1638 voor het eerst land in het gebied wat toen nog Boswijck werd genoemd. In 1661 ontstond het gelijknamige dorpje. Toen de Britten in 1664 het gebied overnamen werd het tot Bushwick omgedoopt, maar de Nederlanders bleven.


De bouw van Brooklyn Bridge en Williamsburg Bridge zorgde er eind 19e eeuw voor dat veel arme bewoners van Lower East Side de sprong waagden om te werken in de havens of fabrieken en pakhuizen van Pfizer, Standard Oil, Domino Sugar, Dutch Mustard en maar liefst 11 brouwerijen. Industrieel Williamsburg trok arbeiders en vluchtelingen van over de hele wereld. De wijk raakte in de jaren 60 in verval door krimpende...