Videomarketing in 2024: de ondergang van high-end productvideo’s?

Videomarketing in 2024: de ondergang van high-end productvideo’s?

Is het nog steeds de moeite waard om jaarlijks marketingbudget opzij te zetten om hoogwaardige productvideo’s te laten maken door externe partijen? Of een nieuwe bedrijfsfilm laten maken of serie social video’s voor Instagram, kun je die video’s niet allemaal beter zelf maken?

Een goede marketingvideo hoeft niet altijd high-end te zijn
Afgelopen zondag 11 februari 2024 verscheen de volgende commercial van rapper Ye op 123 miljoen Amerikaanse beeldschermen tijdens de Super Bowl.
 



De reclame werd door velen bestempeld als de slechtste commercial ooit gemaakt. 

In totaal spendeerde de excentrieke rapper maar liefst 7 miljoen dollar aan deze 30 seconden reclame voor zijn fashionlijn Yeezy, een professionele commercial voor de beeldbuis was naar eigen zeggen qua budget niet meer mogelijk. Zijn absurde commercial leverde hem tot nu toe liefst 19 miljoen dollar op. 

Yeezy, dachten wij als videoproductiebedrijf. Met zo’n video. Interessant detail: De lange “um” aan het eind van de video heeft hem een half miljoen gekost. Het is een briljante vorm van marketing, tussen alle commercials die tonnen of meer hebben gekost, kan een simpele video dus winstgevend zijn. De actie werd snel opgepakt online en ging vervolgens viral via TikTok. De rapper promoot hiermee ook gelijk zijn nieuwe tanden en muziekalbum, maar dat terzijde. 

Video’s zonder high-end uitstraling scoren beter op social
Twee dagen na de Super Bowl publiceerde SEO en digital marketing expert Neil Patel een artikel waarin hij op basis van onderzoek van 102.394 Instagram reels aangeeft dat short form video’s op social zonder high-end uitstraling, doorgaans juist een veel hoger bereik opleveren dan video’s met veel mooie visuals.

Van alle video’s die goed scoorden had ruim 75% geen hoge productiekwaliteit. 

Is het investeren in high-end video dan nog wel de moeite waard voor bedrijven? Ja en nee. 

De voordelen van een zelfgemaakte video
Een productvideo zonder al te veel toeters en bellen komt minder “verkopend” over, maar juist eerlijk, oprecht en persoonlijk. Juist zo’n video is daardoor geloofwaardig en snackable. Het voelt als content en niet als promo. En dat werkt goed op social. Met nadruk op social.  En blijkbaar ook op TV, al moet je daar wel Ye voor heten. 

Maar wil je als bedrijf producten promoten via andere kanalen, bijvoorbeeld YouTube of je website, dan zijn haastig opgenomen telefoonfilmpjes vaak minder geschikt. 

Waarom je ook high-end video’s nodig hebt
Klanten willen wel degelijk kwalitatieve video’s over je producten zien via je website en YouTube als ze doelgericht op zoek zijn naar informatie over jouw product. Een uitlegvideo van goede kwaliteit is namelijk prettiger om te bekijken en zegt ook iets over de kwaliteit van je product.

Denk aan het maken en delen van de volgende high-end video’s:

  • Testimonial video’s 
  • Product tutorials 
  • Uitlegvideo’s 
  • Brand video’s 


Onderzoek uit 2024 van Wyzowl benadrukt belang van kwalitatieve video’s
87% van de consumenten zegt dat de kwaliteit van video invloed heeft in hun vertrouwen in een merk en 4 op de 5 consumenten geeft aan dat zij na het zien van een video een product hebben aangeschaft. (Bron: Video Marketing Statistics, Wyzowl 2024) 

Het is dus absoluut nog steeds de moeite waard om te blijven investeren in high-end video’s. 

Volgens hetzelfde onderzoek van Wyzowl is de verhouding tussen in-house video en externe leveranciers anno 2024 mooi in evenwicht:

  • 38% van de marketeers maakt hun content in-house
  • 24% besteedt alles uit 
  • 38% leunt op een mix van beiden 


Welke video’s kan jouw bedrijf in-house maken?
Maak je nu nog niet zelf video’s, onderzoek dan eens of je manieren kunt vinden om laagdrempelige en persoonlijke videocontent rondom je producten via kanalen zoals Instagram te delen.  Ook in de vorm van video ads werkt dit uitstekend, zolang je maar een goed verhaal hebt met een overtuigend gezicht er bij. 

Zelf doen betekent niet altijd echt “zelf doen”
Houd er rekening mee dat een video die je in-house maakt nog steeds marketingtechnisch goed in elkaar moet zitten en bewerkt moet worden. Er komt inhoudelijk dus vaak meer bij kijken dan even snel een filmpje opnemen. Ook hier kun je hulp bij inschakelen, al is het voor een eenmalige opstart. 

Kies voor een ideale mix
Uiteindelijk lijkt de meest effectieve video strategie een mix van simpele social video’s gemaakt door het eigen team, gecombineerd met hoogwaardige tutorials en promo’s gemaakt door een ervaren videobedrijf. 

Ben je voornemens om je videomarketing deels uit te besteden en in-house op te pakken, dan kan een ervaren videoproductiebedrijf zoals Pro Motion Film je adviseren over de video’s die je het beste kunt uitbesteden en welke video’s je ook prima zelf kunt maken. Vervolgens kan er gekeken worden naar welk format daar dan het beste bij past. 

Over de auteur
Videospecialist Niels de Groot zit met zijn  videoproductiebedrijf Pro Motion Film op de front row wanneer het aankomt op trends en ontwikkelingen rondom videomarketing. Sinds 2011 heeft hij 250+ bedrijven geholpen met meer dan 1400 doelgerichte  videoproducties.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!