Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) gaat malafide webshops voortaan meteen offline halen als er volgens het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO) van de politie sprake is van oplichting.
“Als de politie vanuit hun expertise zegt: ‘deze webwinkel is nep en maakt veel slachtoffers’, dan willen we hen liefst onmiddellijk in dat oordeel volgen”, zegt abusespecialist Chiel van Spaandonk van SIDN. “Dat is belangrijk, want elk uur dat een malafide webwinkel langer online blijft, leidt tot extra slachtoffers.”
SIDN werkt al langer op dezelfde manier samen met het Meldpunt Kinderporno. Dit is echter voor het eerst dat een organisatie officieel wordt aangemerkt als ‘trusted flagger’. Eerder kon het SIDN alleen tot actie overgaan als een domeinnaamhouder de algemene voorwaarden schond, bijvoorbeeld door het opgeven van valse gegevens bij de domeinnaamregistratie.
De samenwerking tussen de beheerder van het .nl-domein en het LMIO is een pilotproject van een jaar. “We voelen ons genoodzaakt deze stap te zetten omdat het aantal aangiftes van aan- en verkoopfraude bij webshops omhoog blijft gaan”, aldus teamleider Gijs van der Linden van het LMIO. Dat aantal steeg van 16.000 in 2023 naar 20.000 dit jaar, maar naar schatting doet slechts 1 op de 5 slachtoffers aangifte.
Het aantal nepwebwinkels piekt vooral tijdens Black Friday, Cyber Monday en in de decembermaand. Daarbij bouwen criminelen soms tot in detail een bekende webwinkel na en bieden producten zoals een PlayStation 5 of iPhone 16 aan voor prijzen die te mooi zijn om waar te zijn. Vervolgens wordt het product niet geleverd, of ontvangt de koper een goedkope kloon.
Reacties 0